Svagt mandat för S i regionvalet

10 september 2018 02:30

Med enbart ett tiotal distrikt kvar att räkna i landstingsvalet finns en tydlig tendens – partier i den majoriteten som har styrt den senaste mandatperioden backar och oppositionspartierna går fram en del.

Valets största förlorare är Socialdemokraterna. Partiet verkar tappa runt 6 procent av väljarstödet, även om S fortsatt samlar omkring 30 procent av väljarna. Även Miljöpartiet förlorar stort.

Bland vinnarna märks Sverigedemokraterna som kan öka runt 3 procentenheter, vilket inte är lika mycket som på riksplanet. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ökar också sitt stöd. I stort följer resultatet den nationella trenden, men något som bryter den är att Moderaterna ser ut att landa på ungefär samma resultat som i förra valet. Och det här bör ses som en framgång.

Även om det är en blygsam framgång så är det ändå något av ett styrketecken för Moderaterna i Region Östergötland att de lyckas stå emot den negativa nationella trenden.

När valnatten fortfarande var ung – vilket den inte är när den här texten skrivs – meddelade det socialdemokratiska regionrådet Kaisa Karro att Socialdemokraterna vill söka en blocköverskridande majoritet, precis som det har varit den senaste mandatperioden. Men givet att Socialdemokraterna backar är det ett svagt mandat som Socialdemokraterna har för att fortsätta att styra. Snarare bör tolkningen av valresultatet vara att väljarna vill ha förändring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Edvard Hollertz