Ledarkrönika De politiska ungdomsförbunden har sedan valet 2014 svårt att få tillträdde till skolorna i Norrköping. ”Vi har fått en förlorad generation”, säger Lisa Nåbo. Hon är ordföranden för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Östergötland. Och gruppen hon syftar på är de unga som tog studenten innan sommaren 2018. Dem fick vi aldrig träffa på skolorna, berättar Lisa Nåbo. Den årskullen har aldrig träffat en politiker i sin vardag på skolan. För dem lär bilden av politiker snarare formas av negativ medierapporteringen än jämnåriga som är politisk aktiva, säger hon.

Under onsdagskvällen samlades riksdagspartiernas ungdomsförbund till en debatt i Hörsalen i centrala Norrköping. Moderator var Widar Andersson, chefredaktör i pressgrannen Folkbladet. Innan debatten drog igång har ungdomspolitikerna satt upp bokbord – fast en mer rättvisande beskrivning är nog godisbord.

En snabb rundvandring mellan borden ger en enhetlig beskrivning – det är svårare för ungdomsförbunden att få tillträde till skolorna i Norrköping jämfört med Linköping. Lukas Vikinge (CUF), Felicia Hägg (Ungsvenskarna), Carl Björkeborn (Ung vänster) och Emil Steen (MUF) instämmer i den bild Lisa Nåbo tecknar. De säger samstämmigt att anledningen till att de har tagit initiativ till debatten i Hörsalen är för att de har så svårt att få besöka skolorna i kommunen.

Men att ungdomsförbunden ska få tillträde till skolorna är ingen självklarhet. Det ska vara upp till de enskilda skolorna att bestämma om och när ungdomsförbunden ska släppas in.

Med det sagt är det dock problematiskt om elever distanseras från politisk debatt i skolorna. I en demokrati ska inte politiken stängas ute. Samtidigt kan balansgången vara svår, skolorna ska inte politiseras.

Att stänga ute ungdomsförbunden – dessa politikens yrkesutbildningar – kan påverka återväxten inom partierna. Personer som är politisk intresserade kommer att söka upp ungdomsförbunden ändå, förklarar Lisa Nåbo. Men de andra uteblir. Och det i sin tur riskerar att bidra till en situation där ungdomsförbunden allt mindre blir breda organisationer för politisk debatt, utan mer antar formen av plantskolor för karriärpolitiker.

Demokrati förutsätter debatt. Det bör skolorna överväga.