Plastpåseskam på torra land

Den föreslagna skatten på plastkassar gör inget för att förbättra miljön. Men den ger klirr i statskassan.

Det har inget med en bättre miljö att göra.

Det har inget med en bättre miljö att göra.

Foto: Gunnar Lundmark/TT

Ledare2019-10-24 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I ett utslag av, även för denna regering, exceptionell dumhet kommer bärkassar i plast att bli hårt beskattade från och med maj 2020. Lagrådsremissen skickades in i måndags. Konsumentminister, tillika vice finansminister, Per Bolund (MP) tycker att förslaget är toppen och säger till Expressen att han själv inte har något problem att bära sina apelsiner i en papperspåse (21/10).

Det säger kanske en del om Miljöpartiets förståelse för hur de flesta människors liv ser ut. Bor man en kort elsparkcykeltur bort från affären är det kanske fysiskt möjligt. För de flesta är det dock inte ett alternativ att gå femtio vändor till matbutiken i veckan. Många måste dessutom ta bilen vilket Bolund säkert skulle ha en del synpunkter på också.

Detta är dock inte främst en fråga om stad mot landsbygd, utan om rent och skärt nonsens. Det har inget med en bättre miljö att göra. Många bärkassar, särskilt i matbutiker, tillverkas av återvunnet material eller av sockerrör. Det gör dock ingen skillnad för skatten. Risken är påtaglig att skatten kommer att hindra fortsatt utveckling av dessa miljövänliga alternativ. 

Många kan dessutom tänkas börja använda tygkassar i stället för plastpåsar när den senare kostar sex-sju kronor styck. Problemet är att en tygkasse måste användas fem gånger i veckan i 27 år för att komma ned i samma miljöpåverkan som plastkassar. Är den ekologisk måste den användas i 77 år. Detta enligt en undersökning från Naturstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Naturvårdsverket.

Den absoluta merparten av plastpåsar från svenska matbutiker återanvänds dessutom. Nästan alltid som soppåsar men ofta också någon gång innan den möter detta sitt slutliga öde. Att hindra nedskräpningen av världshaven må vara ett lovvärt projekt, men det är inte svenska plastpåsar som guppar runt i stora skräpöar i Stilla havet eller som förorenar Ganges. 

Skatten är dessutom för hög för att fungera som ett effektivt avlatsbrev, en möjlighet att kompensera sina synder. Tre kronor per bärkasse och 30 öre per liten, tunn påse är löjligt. Det må vara en eftergift till MP och Centerpartiet men Socialdemokraterna har garanterat inte klagat.

Skatten beräknas dra in 2-3 miljarder kronor till statskassan varje år. I slutänden är skatten bara ytterligare ett sätt att krama ur svenskarna ett par hundralappar varje år.