Framtvingad satsning på hela landet

Socialdemokraternas förslag om kostnadsutjämning mellan kommuner är ett sätt att hantera de förändringar som undergräver partiets stöd.

19 augusti 2019 04:00

I söndags höll statsminister Stefan Löfven (S) sommartal i Björneborgs folkpark i Kristinehamns kommun. I anslutning till det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S) att de vill öka omfördelningen mellan stad och land.

Totalt beräknas ytterligare 1,8 miljarder kronor överföras från storstäder till glesbygdsområden. För Värmlands landstings del, där Kristinehamn ligger, sägs förslaget innebära ett tillskott på 250 miljoner (SR, 18/8).

Förslaget vill Socialdemokraterna gärna beskriva som en stark satsning på Sverige utanför storstäderna. Löfven vill att det ska verka som att Socialdemokraterna anstränger sig för att hela landet ska leva.

Men snarare bör förslaget ses som ett resultat av de stora kostnaderna som många kommuner med stort mottagande av migranter har haft de senaste åren. Något som beror på beslut tagna på nationell nivå. Som ett resultat av det råder det en krisstämning i en del kommuner, vilket regeringen känner sig tvingade att hantera. Dessutom finns det goda interna argument för S att lägga fram förslaget.

Att beskedet från Socialdemokraterna görs i samband med ett tal som hålls i Värmland lär inte vara en tillfällighet. Det är en allt viktigare region för Socialdemokraterna. Något som märktes när Stefan Löfven i stället för att åka till Almedalen i år reste till flera värmländska orter. Socialdemokraternas hela landet-satsning är en flört med partiets starkaste fästen.

Det som lär ha drivit på beskedet lär också vara den negativa rapportering flera kommuner i bland annat Värmland under sommaren. Exempelvis har Expressen lyft den svår ekonomiska situationen för kommunerna Hagfors och Filipstad.

Professorn i statsvetenskap Anders Lidström, verksam vid Umeå universitet, har tidigare undersökt Socialdemokraternas tillbakagång under perioden 1973-2014. Under 40 år har Socialdemokraterna tappat nästan en tredjedel av väljarstödet i landet. Nedgången kan enligt Lidströms till stor del förklaras av fem strukturförändringar i samhället. Det handlar om minskad industrisysselsättning, ökad utbildningsnivå, ett stigande ekonomiskt välstånd, urbanisering samt en minskning av det sociala tryck som tidigare gynnat partiet i dess fästen.

Men de regionala skillnaderna är stora. I tre politiska regioner går partiet sämre än förväntat. I lika många regioner presterar partiet bättre än förväntat. Där S går bättre än väntat är övre Norrland, Värmland-södra Närke och Skaraborg. Påfallande ofta är det just till dessa tre framgångsregioner som statsminister Stefan Löfven söker sig när han ska göra besök i verkligheten.

I sin rapport förutspådde Anders Lidström tre olika scenarion för Socialdemokraterna i framtiden. Det ena är att strukturförändringarna fortsätter att underminera partiets stöd. Ett annat är att socialdemokratin kan lära av de framgångsrika politiska regionerna och nå framgång därigenom. Eller så väntar, som det tredje scenariot beskriver, en kollaps som främst beror på att partiet utvecklas negativt i landets tillväxtområden.

Söndagens satsning lär räknas som ett försök till att behålla stödet i de tre framgångsregionerna. Eller med andra ord ett försök att hantera de strukturförändringar som fortsätter att undergräva S stöd.

Ledarkrönika

Edvard Hollertz
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Edvard Hollertz