Ekonomin behöver också intensivvård

I den akuta krisen borde det ändå finnas gott hopp om politisk korsbefruktning. Åtminstone mellan moderater och socialdemokrater.

23 mars 2020 19:00

Det hör inte till vanligheterna att Moderaterna, just Moderaterna, kräver ökade statliga utgifter och mer direktbidrag. Men det är inga vanliga tider just nu. Coronakrisen förlamar många stater. Riktigt så illa har det tack och lov ännu inte gått i Sverige, men lika lite som det finns något svenskt vaccin mot covid-19, finns det någon ekonomisk mirakelkur i den uppkomna situationen.

Sverige står inför negativ tillväxt och enligt exempelvis SEB riskerar BNP att krympa med nästan tre procent, allt medan arbetslösheten rusar mot tio procent. Tillsammans med många andra västländer kan vi stå inför en hotande depression.

Därför presenterade Moderaterna i går måndag ett antal förslag, vilka förutsätter ett aktivare statligt agerande. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger sig visserligen nöjd med Socialdemokraternas agerande under finansminister Magdalena Anderssons fögderi, men mycket kan bli ännu bättre. Till exempel vore det klokt att mildra förutsättningarna för återbetalning på de statliga lån som aviserats. Men det krävs mer.

 

300 miljarder kronor närmare bestämt. Lika mycket som regeringens tidigare utställda löften, men nu mer en fråga om direktbidrag. Den största utgiftsposten utgörs av en statlig riskkapitalfond på 100 miljarder kronor.

Vidare ska alla företag – små som stora – slippa arbetsgivaravgift under två månader och företagens hyreskostnader mildras genom statligt direktstöd. Tillsammans med generösa lånegarantier skulle dessa åtgärder naturligtvis blir dyra för staten i det korta loppet, men förhoppningsvis också rädda många företag från en annars hotande konkurs. I synnerhet torde det gälla många småföretag.

Tack var en relativt låg statsskuld finns förutsättningar att låta densamma växa. Vanligtvis en försyndelse, men just nu en rimlig politik. Det är just nu staten behöver vara stark, det är just nu de två stora statsbärande partierna behöver samarbeta.

 

Andersson har välkomnat konstruktiva förslag också från oppositionen och vi vill gärna tro att hon varit helt ärlig i detta sitt uppsåt. Därför vore det utmärkt om regeringen tog Moderaternas förslag under övervägande, om Andersson och Svantesson kan enas om vägen framåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson

Ämnen du kan följa