Dags att hyfsa debatten

30 augusti 2018 04:00

Så var det Sverigedemokraternas tur att presentera sitt valmanifest. Frågan är om inte de mer omfattande förslagen i form av skattesänkningar och en ny äldreomsorgslag hamnade i skymundan för de mer populistiska. Sålunda vill SD hyra fängelseplatser i andra länder och framför allt sänka skatten på bensin och diesel. Det fick Isabella Lövin att gå i taket – vilket säkert var tanken – och tala om en "brun omställning", vilket var lika fyndigt som överdrivet och över huvud taget knappast något som missgynnar Sverigedemokraterna. Brunsmetning kommer att fungera lika illa denna valrörelse som tidigare.

Fast Jimmie Åkesson hade redan stulit dagens show, genom sitt deltagande i P3:s Morgonpasset. Åkesson passade på att kalla P3 för en "skitkanal". Enligt honom kan man lika gärna lägga ner den eftersom "det är vänsterliberal smörja".

Det grova språkbruket skulle kunna tas som en exponent för att Åkessons partimodernisering mest är fernissa. Om det inte, kanske en smula irriterande, är så att Åkesson i någon mening har en poäng.

Det som retat upp honom denna gång var grovt satiriska anslag med en deltagare från P3:s Tankesmedjan. Lyteskomik och taktlösa påhopp riktade mot Åkesson, liksom andra sverigedemokrater. Eller, om man så vill, i praktiken sverigedemokratisk propaganda, för vem som helst kan sympatisera med de mobbade.

Åkesson råkade ovanligt illa ut, men andra partiledare har också fått stå ut med den måttligt träffsäkra satiren. Till exempel Jonas Sjöstedt under ett inslag då det dessutom antyddes att Astrid Lindgren varit en "kärring" med tveksamt intresse för barn...

Politisk satir kan vara lysande, men när det mest handlar om "locker room talk" à la Trump blir det bara plumpt.

Ändå ställer partiledarna snällt upp på dylika arrangemang och skrattar kanske lite ansträngt åt aldrig så skämda skämt. Det är självförnedrande, men faktiskt värre än så. Det är väljarföraktande.

För dylik "satir" ska ses mot en fond av grova övertramp på sociala medier och en klimatdebatt som med rätta anklagas för fula grepp och falska nyheter, hat och hot. Debatten behöver hyfsas. Det får gärna börja i licensfinansierad media.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!