Bortglömt i valet

Foto:

Ledarkrönika2018-09-27 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Försvarsfrågorna må ha varit stora under mandatperioden, men i riksdagsvalet lyste de med sin frånvaro. Europafrågor debatterades knappast alls. Slå samman de två till ”europeisk försvarspolitik” och valets stora doldis är ett faktum.

Den som inte vet vad som menas med Pesco är därför ursäktad. Pesco står Permanent Structured Cooperation och det senaste och mest tydliga utslaget för (frivilligt) försvarspolitiskt samarbete inom EU.

Frågan stod i centrum för ett seminarium arrangerat av tankesmedjan Frivärld, som undertecknad hade förmånen ett delta i under tisdagen. Talarna Anna Wieslander från Atlantic Council och Björn Fägersten från Utrikespolitiska institutet förde ett initierat samtal om vägen framåt. För det försvarspolitiska samarbetet lär fördjupas, inte minst efter de senaste årens kriser. Oron för dubbelarbete – alltså att EU försöker göra detsamma som Nato med i huvudsak samma medlemsländer – har minskat. Samtidigt är osäkerheten stor om vilken framtid som väntar just Nato med Donald Trump som lynnig president för den i särklass viktigaste medlemmen.

Lite motsättningar råder och intressant nog går samma fransk-tyska konflinklinjer som i många andra Europafrågor igen. Frankrike driver på, i detta fallet för mer operativt agerande, medan Tyskland uppträder försiktigare. Hittills har den tyska linjen dominerat, vilket förmodligen underlättat ett lösligare men också bredare samarbete.

Som försvarspolitisk aktör kan EU förstås inte jämföras med Nato i en och samma mening. Men organisationerna kan på olika sätt komplettera varandra – samtidigt som debatten om vem som eventuellt bör göra vad och varför i stort sett inte finns på dagordningen i Sveriges offentliga samtal. Så är också mediebevakningen av Europafrågor över huvud taget under all kritik.

Fast gäller detta å andra sidan stora delar av den allmänna utrikesbevakning? Den stora finska nyheten för närvarande är till exempel hur polis och militär slagit till mot misstänkta ryska uppköp i den åboländska skärgården. En fråga med både direkt och indirekt bäring för svensk säkerhetspolitik. Men inte precis en fråga som renderar redaktionernas intresse.

Ledarkrönika

Hans Stigsson