Avskydda moderater är också framgångsrika

Moderaterna bör välkomna vänsterkritiken efter partistämman i Västerås. För det var så framgångssagan började.

Låt inte bilden lura er. Gösta Bohman var folklig, men avskydd av vänsteretablissemanget. Så blev han också framgångsrik.

Låt inte bilden lura er. Gösta Bohman var folklig, men avskydd av vänsteretablissemanget. Så blev han också framgångsrik.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Ledare2019-10-22 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Norrköpingsmoderaternas Sophia Jarl fick stöd för sitt förslag om slöjförbud i skolan. Rätt eller fel förslag, är det naturligtvis inget fel i att utreda frågan, men för några år sedan hade Jarl (och därmed Moderaterna) garanterat stämplats som fullblodsrasist i riksmedierna. Att en så påstått känslig fråga som slöjan nu kan debatteras chosefritt är onekligen ett sakpolitiskt steg i rätt riktning.

Fast för den skull bör ingen inbilla sig att Moderaterna hastigt och lustigt blivit några riksmediala gullegrisar. På stämman fick partiledningen stöd för sin linje om reformerat public service-uppdrag, men vissa tyckte nog att Moderaterna borde gått längre. Som av en tillfällighet tycks man få vatten på sin kvarn efter att Sveriges televisions Agendaredaktion ringer i varningsklockorna.

Det är det gamla vänstermediala hatobjektet skattesänkningar som gisslas på SVT:s hemsida. Desamma gynnar nämligen rika mer än fattiga, vilket passande nog illustreras med att skatten sänks mindre för en servitris (!) än partiledare Ulf Kristersson själv. Dessutom har Agenda låtit tillfråga ett par nationalekonomer som är övertygade att jobbskatteavdragen – nya eller gamla – inte gör någon nytta alls.

Vad nationalekonomer av motsatt uppfattning tycker är ointressant, likaså att alla faktiskt får sänkta skatter med den moderata modellen. Att det lönar sig dåligt att jobba när det mesta äts upp av skatterna verkar inte heller vara så viktigt för Agendaredaktionen.

Dylika nyheter får förmodligen många moderatsympatisörer att knorra i stugorna, men i själva verket borde de applådera! De folkliga sympatierna för SVT torde nämligen redan svikta och vi minns ju hur det gick till på tiden det begav sig. Under 70-talet kallades till exempel då nya TV2 för den röda kanalen, vilket journalisterna inte hade något emot. Inte så annorlunda den statsmediala likriktningen i dagens Polen, men på sin tid lade denna statspropaganda grunden för framtida moderata framgångar.

Vi ska inte heller glömma att den numera i vänsterkretsar mer accepterade Fredrik Reinfeldt häcklades våldsamt för just sina jobbskatteavdrag under i synnerhet hans första mandatperiod som statsminister. Det säger faktiskt mer än man kan tro om kontinuiteten i moderat politik, men också den riksmediala misstron mot densamma.

Ser vi till hur det brukar gå på valnatten under sådana omständigheter bådar det gott.