Spola inte ner dricksvattnet i toaletten

12 september 2019 04:00

I flera områden runt stan håller man på att dra in vatten och avlopp till bostäderna. Vatten som vi först lägger massor av pengar och resurser på att rena och sedan bara spolar ner i toaletten.

För det finns bara en vattenledning till alla hushåll och den använder vi till allting. Vi både dricker, diskar, tvättar, duschar och spolar toaletten med vårt dricksvatten.

Bara till en toalettspolning går det åt tio liter, vi slösar alldeles för mycket resurser och enorma mängder av vårt dricksvatten. Jag undrar varför, när det finns alternativ!

Varför inte skippa vattentoaletterna och installera förbränningstoaletter i alla nybyggda hyresbostäder? Förbränningstoaletter är energisnåla och helt fria från vatten och avlopp.

Villorna skulle kunna använda mulltoa. De är enkla och naturliga och inget vatten behövs där heller.

Ett annat alternativ är att installera ett filter som renar gråvatten efter att man diskat och duschat. Den är bara att koppla ihop med vattenledningen.

Visst kostar dessa alternativ mer pengar än en vanlig vattentoalett, men i det långa loppet måste det bli mycket billigare och dessutom bättre för miljön.

Myndigheterna måste börja tänka efter före. Jordens resurser är inte obegränsade, så sluta spola toaletten med vårt dricksvatten!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karl Gustaf