Hur får man slut på okynneskörningen?

14 september 2019 04:00

Det verkar som om okynneskörning med extrem ljudnivå har ökat i Norrköpings innerstad. Jag bor på Skomakaregatan, tre trappor upp och har allmänt den inställningen att lite får man tåla om man bor i centrumkvarteren. Men periodvis antar motorljuden från både motorcyklar och bilar klart hälsovådliga nivåer. Det gäller särskilt bilar vars ljuddämpning och förgasare uppenbarligen är inställda så att det ska låta ohyggligt.

Oväsendet utförs så att det är korta tillfälliga accelerationer, som kan följas genom kvarteren på långt håll. Särskilt drabbad är G:a Rådstugugatan med angränsande bigator. Ljudstötarna hindrar avkoppling och sömn, åstadkommer obehag, rädsla och hjärtklappning för klena äldre personer.

Granne till mig är äldreboendet Konstantinopel. Jag vet att det där skapar oro och olust hos de förvirrade. Mitt emot ligger Princess hotell vars gäster slår igen fönstret i vredgad förargelse.

Människor kan ligga svårt sjuka, ha trassel med sin själ eller kanske försöka få sina uppskruvade barn till söms. Det kan också vara så enkelt som att man jobbar skift och behöver ett uns sömn och vila.

Med de tankarna syns det mig förskräckligt att detta oväsen får fortsätta med, som man kan tro, en axelryckning från polisens sida. Jag skulle faktiskt kunna gå ner på gatan, riva upp bildörren och klippa till busen som sitter och gasar på det där sättet, men frågan är: vad kan göras inom lagen för att komma tillrätta med detta obehag?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Löfman