Ge elever med speciella behov rätt stöd i skolan

28 oktober 2019 04:00

Om skolor skulle ge elever med speciella behoven det stöd som de behöver ha skulle nog det bli mycket mindre bråk, konflikter och frånvaro i skolan. Några speciella behov kan vara att man har svårt och sitta stilla under lång tid, man kanske blir arg väldigt lätt, till exempel om någon säger något taskigt eller om man måste sitta still. Några lösningar kan vara att man kan få gå en promenad om man säger till en lärare. En annan sak kan vara massage och att hela klassen eller i grupper spelar Uno eller andra sällskapsspel en stund.

Det finns dom som tycker att eleverna ska sitta stilla hela lektionerna och göra precis som lärarna säger, men det fungerar inte för alla. Det är väl bättre att en elev får gå på promenad med en hund eller bara gå själv en stund, än att dom slår in skolans rutor eller förstör i samhället.

Det är viktigt att klara grundskolan och komma in på gymnasiet för att senare få jobb och lön så man kan försörja sig själv. Men om det fortsätter så här i skolorna kommer många bli arbets- och hemlösa och då blir det väldigt dyrt för samhället.

Allt detta vet jag för jag har varit där, ända från förskolan till sexan har jag haft stora problem med våld och hot. Jag har fått säkert över femton anmälningar för kränkningar mot elever och personal och det kan stämma. Men om vi ska ta med även dom falska anmälningarna så är det nog mer tjugo. När jag gick i fyran ansökte jag till en Waldorfskola som heter Stegehus där två av mina kompisar gick. Dom berättade att Stegehus var mycket bättre för det var mindre klasser dom hade djur, bra skolmat och flera vuxna som är med eleverna hela tiden, även på rasterna. I dag får jag inte skulden för saker jag inte gjort. När jag gick i sexan sa dom att jag kom in på Stegehus och jag vart så glad för jag visste att den skolan är mycket bättre än vanliga. Jag trivs jättebra och har många vänner och har lärt mig hantera våld bra på så kort tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sami, år