Klimatkrisen är inte en formsvacka

Efter att vi i mer än tvåhundra år dopat våra ekonomier med fossil energi ser vi nu de förödande konsekvenserna av vår överkonsumtion av naturens resurser.

Vårt enda hem i universum att tömmas i ännu snabbare takt på icke förnybara resurser och de förnybara kommer att överexploateras i ännu högre omfattning, skriver Bengt Cete.

Vårt enda hem i universum att tömmas i ännu snabbare takt på icke förnybara resurser och de förnybara kommer att överexploateras i ännu högre omfattning, skriver Bengt Cete.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-02-28 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte bara de katastrofalt höga nivåerna av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären som håller på att totalt förändra förutsättningarna för livet på planeten Jorden. Redan för sextio år sedan skrev Hans Palmstierna boken ”Plundring, svält, förgiftning” om vår ohållbara livsstil, som bygger på antagandet att vi har fyra jordklot att exploatera på naturresurser och ett femte att skicka avfallet till.

Den lösning som nu förs fram för att klara klimatkrisen är elektrifiering, men elektricitet är som bekant inte någon energikälla det är en energiform. Övergången till hållbara energikällor kommer att kräva ofattbara mängder  byggmateriel, liksom byggandet av elektrifierade produktionsanläggningar och transportsystem.

Även om vi lyckas få tillgång till all den energi vi önskar från förnyelsebara källor innebär det ju inte att vi får plötsligt får nya jordklot till vårt förfogande. Snarare kommer vårt enda hem i universum att tömmas i ännu snabbare takt på icke förnybara resurser och de förnybara kommer att överexploateras i ännu högre omfattning.

Klimatkrisen är inte en formsvacka som vi ska ta oss igenom för att kunna fortsätta vår ohållbara livsstil. Den är en brytpunkt där vi kan börja bygga det hållbara samhälle utan doping våra barn och barnbarn här rätt att kräva av oss.