Förstå sambanden mellan skatter och samhällsservice

Det är intressant att läsa en del artiklar den senaste tiden som rör sämre samhällsservice, naggande i välfärden och liknande. En gäller Postnords verksamhet.

Om Postnords verksamhet ska gå ihop så måste troligen portot höjas rejält.

Om Postnords verksamhet ska gå ihop så måste troligen portot höjas rejält.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-04-10 09:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där bland annat ett förslag är att dela ut posten varannan dag. Många skriver att det inte är acceptabelt och att det är en viktig samhällsservice. Vad är vi då värda att betala för ett brev? 

Om Postnords verksamhet ska gå ihop så måste troligen portot höjas rejält. Eller är det så att vi ska bekosta det via de allmänna skattemedlen? Nästa punkt är en något allvarligare sådan, det gäller äldreomsorgen i Sverige, som till största delen sköts av kommunerna. Här har organisationerna slimmats så hårt att anställningstryggheten är riskerad och servicen till de äldre är under all kritik. Det har vi smärtsamt blivit varse under pandemin. 

Anledningen till detta är som med allt annat, det saknas pengar eller att prioriteringen är fel. För att få det att fungera behöver det skjutas till ganska stora summor skattemedel. Här finns i princip ingen luft eller rationaliseringsmöjlighet. Sedan finns det andra delar i samhällsservicen som har blivit lidande under åren, polisen till exempel har inte följt med i utvecklingen vad gäller högre krav och mer resurser. Även den verksamheten är skattefinansierad. 

Det pratas även mycket om att vi måste förbättra vår civila beredskap, även den har blivit lidande. När sedan företagarna får problem med sin lönsamhet under pandemin, då haglar det skattemiljarder runt omkring oss. Med en dålig grundplanering verkar det som också. 

När jag läste häromdagen att personer som har långtidscovid blir utförsäkrade, från sin sjukförsäkring, utan möjlighet till ersättning, då blir jag nästan stum. När det sedan visar sig att det gäller vårdpersonal som, frivilligt, jobbat med att stoppa spridningen i Sverige blir inte saken bättre. 

Att inte regeringen, som kastar miljarder runt sig, kan gå in och ändra reglerna omgående är ett svek mot vårdpersonalen. 

Allt detta jag nämner ovan är till stor del skattefinansierad verksamhet. Men när man hör de politiska tongångarna så verkar det nästan som att inte ens politiker förstår att det är skattefinansierat. För alla pengar som kommer från stat och kommun är skattepengar. Då undrar man hur de politiska ledarna kan påstå att vi kan sänka skatterna ännu mer! Vem ska då betala den rustning som alla är överens om måste ske? Eller har de inte förstått kopplingen mellan statens/kommunernas utgifter och skatteintäkterna?