Stoppa en småföretagarkollaps i Norrköping

Fler måste agera och tänka om kring småföretagen, annars kommer vi att se konkurser inom ett par månader, skriver Jesper Low, ordförande i Företagarna Norrköping.

23 mars 2020 05:00

Lystring, företagsledare och politiker. Den 24 mars ska flera företag betala ut löner och vi kommer att se en stor del konkurser om inget görs nu! 

Regeringen tycks ha glömt bort de små företagen och framförallt mikroföretag med färre än 10 anställda i sitt ”stöd”. Egenanställda är helt exkluderade från permitteringsmöjligheten. Insatserna nu främjar främst storföretagen. 

Vårt land är uppbyggt av just mikroföretag (eller så startade de så en gång), och de senaste 20 åren i Sverige har 4 av 5 nya jobb skapats inom små företag. I Norrköping är 26 procent av alla skattepengar som kommer in till kommunen, pengar från små företag, det är 1,6 miljarder per år och kommun och 23 222 jobb! 

Dessutom har vi nu en dold grupp företagare som jobbar mot företag, myndigheter, kommunen med flera som nu står helt på noll och riskerar snar konkurs. Inga pengar in och bara pengar ut under några månader kan få den effekten. 

Jag förstår inte hur man kan missa detta när beslutsfattare nu agerar. Panikåtgärder baserade på rädsla, istället för en långsiktig plan för landets välfärd och de många företagarna. 

Om man bokar av och ställer in istället för att boka om, så är det någons lön som försvinner. Om man avbokar catering, dj och hotell så försvinner någons lön. Om man slutar använda transportföretaget, då ryker någons lön. 

Självklart ska vi omboka om hälsorisker finns! Men, hur planerar man för samhället och för leverantörer i framtiden? Uppdragsgivaren har ett samhällsansvar, genom att prata om nya datum, använda digital teknik (hallå, det är 2020), kompensera för sena avbokningar, hitta nya lösningar. 

Stödpaketet från Linköpings kommun till företag, är ett exempel och en bra signal till att hjälpa näringslivet. Men fler måste agera och tänka om kring småföretagen. Det behövs mer. Annars kommer vi se konkurser inom ett par månader. 

Som chef, inköpare, arrangör eller politiker är du faktiskt ansvarig för en möjlig kollaps i en viktig målgrupp – småföretagen. Det är lätt att med ögat se och förstå att en halvtom restaurang inte får ihop det. Men det är nästan omöjligt för dem utanför att se de tusentals företagare, utbildningsföretag, eventbolag, coacher med flera som nu blöder.

Tänk på den målgrupp där många nu får 100 procent av jobben avbokade. Planera för imorgon. Gör det nu. Det hörs applåder till "stödet" på 300 miljarder och jag förstår att många inte känner till hur företagsekonomin funkar. 

"Stödet" med till exempel anstånd för skattebetalningar innebär att man skjuter en skuld framför sig. Dessutom tar staten en ränta på den skulden med 6,6 procent. Du har då en större skuld att betala senare när du inte vet hur det ser ut. 

Låt inte Norrköping hamna i en kollektiv småföretagarkollaps. Företagare är inte bara leverantörer, utan är ofta stora kunder till andra företag. Ta denna uppmaning på allvar nu, beslutsfattare, politiker, företagsledare så att vi kan leva vidare i ett stabilt och trevligt samhälle. 

Företagare kämpar på, är positiva och har ofta uppfinningsrikedom. Lyft luren till din leverantör nu och kolla hur läget är, kan ni hitta andra vägar tillsammans istället för en stängd dörr? Företagarna är redo för att möta utmaningen.

Framtiden börjar nu. 

Jesper Low, ordförande Företagarna Norrköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial

Ämnen du kan följa