”Helena, ni måste börja ge lättare prov här på Komvux. Annars flyttar snart alla elever till Eductus.” Så här inleddes en av mina lektioner i svenska som andraspråk på Komvux i våras. Klasskamraterna mumlade instämmande. Alla vi som hade den första gymnasiekursen (SVA1) har hört liknande saker. Hos Eductus får man mycket högre betyg. Så här motiverade en av mina elever sitt skolbyte: ”Jag e rädd att jag inte kan klara mig, nästan alla elever som studerar i eduktos tog betyg d,c eller b och de samma människorna misslyckades i komvux.”
Betygsättning är myndighetsutövning och ska följa strikta regler och spegla resultaten i de nationella proven. Elevernas påståenden var således allvarliga. Samtidigt visste vi lärare inte vad av det här som stämde. Det vi kunde se var att vi hade många avhopp under pågående kurs, att det framför allt var de svagaste eleverna som bytte, och att våra F-elever någon månad senare kunde ha fått ett högt betyg hos en privat anordnare.
I januari 2017 slog vi lärare larm. I juni var huvudmannens utredning klar. Den gick till så att Eductus fick en rad skriftliga frågor. Trots att undersökningen var så översiktlig framkom mycket som bekräftade det våra elever rapporterat. I strid med avtalet förekommer inga kontroller av ingångskunskaper. Det enda kravet för SVA1 var att eleverna hade fullgjort SFI. Men gymnasiekurserna följer inte på SFI. Däremellan kommer grundskolekurser på 400 poäng – man hoppar alltså över ett års heltidsstudier redan i antagningskraven. Vid Eductus får eleverna välja studietakt. En elev kan nå betyg i 100 poängskursen SVA1 på fem veckor. Trots att man antar elever utan tillräckliga förkunskaper, trots att studierna mestadels sköts på distans och under kort tid har Eductus elever fantastiska betyg. Där snittet för betyget F är 20,5 % i riket och 31,6 vid Komvux i Norrköping är det 4,9 hos Eductus. Även betyget E används sparsamt av den anordnaren. Bara 9,8 % får det här betyget mot 26,6 i riket och 25 vid Komvux.
I rapporten avslöjas flera brott mot skollagen. Vid Eductus genomförs bara delar av nationella prov trots att hela provet är obligatoriskt. Eductus rapporterar vidare att betygen sätts på ett genomsnitt av inlämningsuppgifter och provresultat. Det förfarandet strider helt mot direktiven i skollagen. Betyg ska spegla färdighetsnivåerna vid slutet av kursen.
Vilken är så huvudmannens reaktion på detta kvitto på att man inte får vad man upphandlat? … Lärarna på Komvux och Eductus ska träffas och diskutera bedömning. En verkningslös och impopulär åtgärd. Dessutom en förbluffande mild sådan med tanke på att man avslöjat både kontraktsbrott och flera brott mot skollagen.
Skolinspektionen då? Den enda kritik de kommer med är att den kommunala vuxenutbildningen inte bedriver tillräckligt kontinuerlig utbildning. Elever ska kunna påbörja sina studier när som helst, och de sommarkurser som bedrivs är inte tillräckligt långa. Resultatet är att all tid och energi sätts på att driva igenom en impopulär arbetstidsreform – en reform som redan fått ett tjugotal lärare att lämna Komvux för andra skolformer.
Hur kan det få se ut så här? Den bistra sanningen är att styrningen av vuxenutbildning kommit att handla mer om sysselsättning och statistik än om utbildning. Här har vi en viktig orsak till att 50 % av vuxenutbildningen bedrivs av privata företag. De kan leverera det som efterfrågas. Det är ingen konst att bedriva kontinuerlig utbildning om man tar emot vilka elever som helst, låter dem arbeta självständigt på datorn, tar lätt på kraven i skollagen och förser eleverna med de betyg de önskar i den takt de önskar, utan hänsyn till styrdokument och myndighetsdirektiv. De vinster företagen kan ta ut för dessa korta kurser, med få till inga lektioner blir betydande. Än bättre går det för det företag som anordnar distansundervisning. Där behövs inte ens lokaler.
Det här sanslösa slöseriet med skattemedel och mänskliga resurser måste få ett slut. Vuxenutbildningen är en viktig verksamhet. Här går människor från bidrag till sysselsättning, från vantrivsel och utanförskap till studier och jobb. Här sker både integration och demokratisering. Men bara när det fungerar som det är tänkt. Det som händer nu är att elever får drömmar krossade, självförtroendet sänkt och alla framtidsvägar stängda.
I NT (6.9.) förfasar sig Sophia Jarl och Ingrid Cassel (M) över att det finns invandrare som kom hit på nittiotalet som inte är i arbete. Det förvånar inte oss Komvux-lärare. Betyg utan kunskaper är den värsta återvändsgränd du kan hamna i som nyanländ. Inga vägar till studier, inga vägar till jobb, och ingen andra chans – för har du betyg är du inte välkommen.