Miljöpartiet positivt till Holmens planer på vindkraft

Vi i Miljöpartiet gillar när energi kommer till oss utan att skita ned eller förgifta vår miljö. Att gräva, och pumpa upp, olja, kol och gas för att återföra den bundna koldioxiden till vår atmosfär är inte hållbart.

Låt oss glädjas åt att ett stort företag, på sin egen mark, för sina egna pengar, vill bidra med ren och närproducerad el, skriver Mia Sköld (MP) kommunalråd i opposition.

Låt oss glädjas åt att ett stort företag, på sin egen mark, för sina egna pengar, vill bidra med ren och närproducerad el, skriver Mia Sköld (MP) kommunalråd i opposition.

Foto: Carolina Nilsson

Debatt2021-02-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte heller hållbart att gräva upp uran och omvandla den energin till en form som vi kan nyttja, när de rester det lämnar är livsfarligt i flera hundratusen år. Och tänk vad som kan hända när terrorister faktiskt kommer på att varje kärnkraftverk egentligen är en atombomb, då kan vi verkligen hälsa hem.

Nej, den energi vi kan och ska använda måste vara förnybar och ren.

Vi har idag möjlighet att använda vårt avfall för att göra biogas. Helt underbart att vi i stort sett kan köra våra bussar på matrester som vi skulle ha slängt i vilket fall som helst.

Vi har också möjlighet att använda mark som inte lämpar sig att odla mat på, till grödor som vi kan göra etanol av. Fantastiskt att taskig mark blir ren energi.

Solen lyser över oss alla och till och med på taken som vänder ansiktet bort från solen, tar solceller hand om och omvandlar strålarna till så mycket el att de betalar sig på bara några år. Sedan fortsätter de omvandla solens energi till el år efter år, alldeles gratis.

Vårt land har stora mängder vatten där rörelseenergin i flera hundra år har använts. Vi har det bra, vi här i Sverige.

Och så var det här med vinden.

Norrköping har ännu inte blivit en vindkraftskommun. Flera försök har gjorts, men av olika anledningar har inget av dem fungerat. Det har varit hotade naturvärden, hotade turistvärden och försvarsvärden, som har stoppat alla dessa etableringar.

Nu har företaget Holmen bestämt sig för att fasa ut all fossil energi och vill därför bygga egen vindkraft för att säkra tillgången på el.

Kanske, kanske, kanske kommer Norrköpings kommun äntligen hamna på vindkraftskartan.

Vi behöver ha el som kommer från vårt närområde. Egentligen har Sverige elöverskott, men tyvärr inte ledningar som räcker för att transportera detta överskott till oss som bor långt från källan i norr. Därför måste ibland de stora energislukande industrier vi har här ibland stanna för att elen inte räcker till. 

Detta vill nu Holmen skydda sig från.

Så, låt oss glädjas åt att ett stort företag, på sin egen mark, för sina egna pengar, vill bidra med ren och närproducerad el till glädje för hela planeten.