Ljudet frÄn vindkraften pÄverkar inte hÀlsan

En stor finsk studie av infraljud frÄn vindkraftverk, visar att detta inte Àr störande eller hÀlsopÄverkande.

Infraljudet frĂ„n vindkraftsparken mĂ€ttes upp och man fann nivĂ„er motsvarande vad som rĂ„der i en stadsvĂ„ning (65 - 75 dB, med enstaka toppar pĂ„ 102 dB) med dominerande komponent pĂ„ 2 Hz, skriver Åke Kinnander. Bilden frĂ„n en vindkraftspark som inte ingick i den aktuella studien.

Infraljudet frĂ„n vindkraftsparken mĂ€ttes upp och man fann nivĂ„er motsvarande vad som rĂ„der i en stadsvĂ„ning (65 - 75 dB, med enstaka toppar pĂ„ 102 dB) med dominerande komponent pĂ„ 2 Hz, skriver Åke Kinnander. Bilden frĂ„n en vindkraftspark som inte ingick i den aktuella studien.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Debatt2021-12-19 20:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Studien (VTT studied the health effects of | VTT News (vttresearch.com)) tillgick sÄ att man för en vindkraftspark som rapporterat mÄnga klagomÄl frÄn nÀrboende (vilket var 15 procent av de som bor inom 2,5 km och 5 procent av de som bor inom 20 km) mÀtte upp infraljudet, gjorde dubbelt blindtest dÀr försöksgrupper utsattes för parkens ljud med och utan infraljudet, samt mÀtte fysiska reaktioner pÄ infraljudet, samt intervjuade alla om de symptom de hade.

Infraljudet frĂ„n vindkraftsparken mĂ€ttes upp och man fann nivĂ„er motsvarande vad som rĂ„der i en stadsvĂ„ning (65 - 75 dB, med enstaka toppar pĂ„ 102 dB) med dominerande komponent pĂ„ 2 Hz. De tvĂ„ försöksgrupperna var sammansatta sĂ„ att en grupp hade bara mĂ€nniskor som var störda och den andra sĂ„dana som inte var störda. Ingen av grupperna reagerade annorlunda nĂ€r de utsattes för infraljudet (det kraftigast som uppmĂ€ts) jĂ€mfört med nĂ€r de inte gjorde det. 

Sen mÀtte man upp deras fysiologiska respons pÄ infraljud (hjÀrtfrekvens, blodtryck, hudens ledningsförmÄga) dÀr responsen först kalibrerades med en vedertagen provokationsmetod och sen mÀttes nÀr personen utsattes för infraljud. Ingen av försökspersonerna reagerade fysiskt pÄ infraljudet (dvs inte ens de som hade rapporterat symptom). Slutsatsen Àr att det inte Àr infraljudet som ger de vitt skilda symptom som rapporterats.

Mitt tillÀgg till detta Àr att man kan förstÄ slutsatsen om man tÀnker pÄ att lufttryckets variation med höjden ger cirka tvÄ Hz infraljud med cirka 80 dB nÀr man promenerar (motsvarande att huvudet rör sig ca 1,6 cm upp och ner för varje steg. GÄr man i en trapp utsÀtts man för ca 100 dB infraljud via varje steg. Dessa infraljudnivÄer upplever ingen som obehagliga, sÄ varför skulle de vara det bara för att de kommer frÄn vindkraftverk eller varför stÄr stadsbor ut med att bo i en stad?

För den intresserade kan nÀmnas att ljudnivÄer anges i decibel (dB) och berÀknas 20*logaritmen för kvoten mellan ljudtrycket i pascal(=newton/kvadratmeter) och den vedertagna hörbarhetströskeln om 2*10-5 Pascal. Tryckvariationen som funktion av höjden rÀknas som höjdÀndringen*luftdensiteten*tyngdaccelerationen (t.ex. 0,016 m*1,3 kg/m3*9,81 m/s2=0,2 Pascal som ger ljudnivÄn 20*log[2*10-1/2*10-5]=80 dB).