Socialdemokraterna har inte infriat sina vallöften

I snart sju år har Koalition för Östergötland (S, C, L och MP) styrt Region Östergötland.

Oppositionsråden Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

Oppositionsråden Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

Foto: Annica Hesser

Debatt2021-09-19 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Val 2022

Socialdemokraterna lovade östgötarna en köfri vård och regionens (dåvarande landstingets) arbetsplatser skulle vara Sveriges – notera alltså hela landets – mest attraktiva att arbeta på senast 2020. 

När dessa år ska utvärderas kan vi nog vara överens om att det inte riktigt blivit som de lovade. Och ja, de sista en och ett halvt åren har pandemin omkullkastat det mesta. Det är vi fullt medvetna om och har all respekt för. Men för den delen kan vi inte blunda för hur verkligheten såg ut innan pandemin. Var Region Östergötland på rätt väg innan den slog till? Svaret är nej. 

Vårdkrisen var ett faktum långt innan någon av oss hört talas om Covid-19 och har inte blivit mindre nu. Vi matades redan då med larmrapporter, inifrån vården, om en vård i fritt fall där patientsäkerheten inte längre kunde garanteras och där exempelvis cancerpatienter fick skickas till andra regioner för vård. Samtidigt har Universitetssjukhuset i Linköping de senaste åren tappat positioner när landets sjukhus rankas, vilket i förlängningens är ett hot mot dess existens. 

Verksamheter som redan innan krisen gick på knäna gör det fortfarande, men nu behöver dessutom all uppskjuten vård hanteras. Tyvärr är det nog få medarbetare i Region Östergötland som skulle skriva under på att de jobbar på Sveriges mest attraktiva arbetsplats, som Socialdemokraterna utlovade till 2020.

Moderaterna och Kristdemokraterna har hela tiden försökt vara en så konstruktiv opposition som möjligt och har gång på gång kommit med konkreta förslag på exempelvis hur vårdkrisen kan vändas. Men hela tiden får vi till svar att det inte finns några problem eller att det redan jobbas med frågan. Ändå så uteblir resultaten så fullständigt. 

Vi kan ta väntetiderna till BUP som exempel. Endast 13 procent av barn och unga i behov av behandling hos BUP får vård inom 30 dagar. Dessutom får endast 31 procent tid för sitt första besök inom 30 dagar. Moderaterna och Kristdemokraterna har föreslagit att en handlingsplan ska tas fram för att korta köerna, men de styrande partierna säger nej och hänvisar till att arbete redan pågår. Men väntetidsstatistiken är lika tydlig som svårförklarad för de barn och unga vars fungerande liv är satt på vänt.

Då (S)-ledningen inte alls har levererat vad de lovat – och utvecklingen istället gått åt helt fel håll – menar vi att det är dags för ett nytt ledarskap när östgötarna om ett år ges chansen att säga sitt. Region Östergötland behöver en ledning som inte blundar för problemen, som prioriterar att korta vårdköerna, att förbättra villkoren för vårdens medarbetare och som har förmågan att få ordning på ekonomin.