Få människor kommer de covidsjuka så nära som undersköterskorna inom hemtjänsten. De tvättar, klär och värmer mat till äldre människor som drabbats av coronaviruset.
Vi har träffat tre undersköterskor som arbetar inom hemtjänsten i Norrköpings kommun. De vill berätta om sina erfarenheter och hur de ser på att smittan tagit sig in i hemtjänsten, att det inte bara är på äldreboenden. De heter egentligen något annat, men har valt att berätta anonymt.
– Det är vi som burit smittan med oss, säger dem och liknar besöken hos de äldre som lite av ett roulettespel.
– Vi har sett ett mönster. Smittan flyttar sig mellan brukarna efter hemtjänstens turer. Det gäller både dag och natt, men vi som jobbar natt och rör oss över flera områden ser hur de äldre insjuknar en efter en, säger Eva.
Alla tre undersköterskorna har varit sjuka under de senaste månaderna. Två av dem tror att de har smittats av coronaviruset i jobbet. Om det är av en kollega eller någon av de äldre vet ingen. I vilket fall är det tillräckligt skäl för att göra en arbetsskadeanmälan, anser de.
– Det är en tidsfråga innan någon i personalen dör. Vi har kollegor som har varit inlagda på sjukhus, så det är klart att vi är rädda. Även om vi har varit sjuka så vet vi inte om vi är immuna mot viruset eller om vi kan smitta andra. Vi vill ha munskydd vid alla besök, så enkelt är det, säger Lina.
Maria, Eva och Lina menar att coronaviruset onödigt lätt kunde ta sig in på äldreboenden och bland hemtjänstens brukare främst på grund av brist på skydd och rutiner.
– Hade det här skötts rätt från början hade flera av de döda förmodligen levt idag och haft många år kvar av livet, säger Lina.
– Många dödsfall bland de äldre hade kunnat undvikas om vi alltid burit åtminstone ansiktsmask och om alla som jobbar inom hemtjänsten följt de mest grundläggande rutinerna kring hygienen.
Hemtjänstpersonalen ska följa de regler som regionens smittskydd har satt upp. De basala hygienrutinerna – det vill säga att tvätta händerna och bära handskar och förkläde – ska gälla vid alla besök som hemtjänsten gör.
Men det gör inte alla som arbetar inom hemtjänsten, menar undersköterskorna.
– Vi får in personal som inte har utbildning och inte vet hur de basala hygienrutinerna fungerar. En del går till jobbet när de är sjuka bara för att de är rädda för att bli av med jobbet annars, säger Maria.
Även språket, menar de, är ibland ett problem.
– Det kan hända att kollegor säger att de förstått, trots att de inte gjort det och då är det inte säkert att man klarar av att följa rutinerna. Det kanske inte är så konstigt, har man fått in en fot på arbetsmarknaden är det klart att man är rädd om jobbet, funderar Eva.
Lina, Maria och Eva tycker inte att det har lyssnats på deras förslag till hur smittrisken kan minskas. När de krävt att få bära munskydd vid alla besök har de fått höra att det inte behövs.
Ansvariga chefer har tolkat reglerna utan förnuft, anser undersköterskorna.
– Vi har arbetat i hem där anhöriga varit sjuka med hosta och feber. Men eftersom inte den med beviljad insats är sjuk ska vi inte använda skyddsutrustning. Det är helt galet, säger Eva.
Risken med munskydd är att de bara inger falsk trygghet, säger Folkhälsomyndigheten. Litar ni inte på det?
– Det tror vi inte på. Vi är säkra på att de äldre skulle skyddas från smitta från oss om vi bar munskydd vid alla besök. Att bara bära visir räcker inte, se på hur sjukvårdens personal är klädd i möten med sjuka. De har full utrustning. Vi tar hand om sjuka på samma sätt, bara att de vårdas hemma.
Full skyddsutrustning innebär handskar, långärmat förkläde, munskydd, visir, skoskydd och försvarets skyddsmask 90.
– Det vi har med oss ska bara räcka till byten hos alla som vi vet är misstänkt smittade eller sjuka i covid-19, förklarar Maria.
All denna skyddsutrustning packas ned i en svart sopsäck och lastas in i de två bilarna som nattpatrullerna kör runt med mellan stadsdelarna. Varje natt har de fyra ett hundratal besök inbokade, plus ett okänt antal akuta larm.
– Då vet vi aldrig vad vi möter. Vi får gå in utan skydd till någon som vi senare kan få reda på har varit smittad. Det känns alltid oroligt.
I flerfamiljshus får undersköterskorna klä på sig skyddsutrustningen och lämna sopsäcken med resten i trapphuset innan de går in till brukarna.
Efter besöket slängs handskar, skoskydd och förkläden i en vanlig avfallspåse som de fått veta ska sopsorteras som brännbart.
Undersköterskorna beskriver, inte utan en viss galghumor, hur de mellan besöken får rengöra visiren och försvarets skyddsmask. De tvättar rent med desinficeringsvätska stående i ett trapphus eller sittande i hemtjänstbilens baksäte.
– I mörker, hur säkert är det?
Drygt två månader efter att de första sjukdomsfallen bekräftades inom hemtjänsten i Norrköping så inrättades ett speciellt team som ska ta hand om covidsjuka och misstänkt sjuka. Det var på tiden, tycker undersköterskorna.
– Bättre sent än aldrig. Men även om de ska arbeta i skyddsutrustning så måste vi kunna bära munskydd hos alla vi besöker, både för att skydda de äldre och oss själva, säger Maria.
Meningen var att det speciella teamet skulle ta hand om alla covidsjuka eller med misstänkt smitta.
– Det har inte fungerat. De är för få för att hinna åka hem till alla som finns utspridda i hela kommunen, så vi får fortsätta med en del av de besöken. Fast nu har vi den skyddsutrustning vi ska ha, berättar Eva.
De beskriver de senaste månaderna som röriga med brist på stöd från både arbetsgivare och facket.
– När vi hört av oss till facket har vi bara fått till svar att vi ska skriva arbetsskaderapporter. Vi tycker att de borde ha varit mer aktiva och sökt upp oss för att stötta.
Lena Lundqvist är ordförande för fackförbundet Kommunals Sektion Sydost. Hon kan bara svara generellt på kritiken eftersom hon inte vet vilket område det handlar om.
– Jag förstår att man undrar eftersom vi, när det är normala tider är ute, och besöker arbetsplatser nästan jämnt. Nu är det besöksförbud på enheterna. Det gäller för oss också, men man är alltid välkommen att ringa, säger hon.
Kommunal har enligt Lena Lundqvist kontaktat ombuden på alla arbetsplatser för att höra hur medlemmarna mår.
– Vi uppmanar till att göra en arbetsskadeanmälan om man är orolig för att sin arbetsmiljö och hälsa. Vill man inte göra den tillsammans med chefen eller skyddsombudet kan man vända sig direkt till oss.