Den 14 juni meddelade det kommunala bolaget Nodra att Returpunkten vid Stohagsgatan stänger för gott den 11 juli, eftersom marken behövs till en buss- och spårvagnsverkstad. Den nya Returpunkten Nodra park kommer inte stå klar förrän år 2023 och någon ersättning för den på Stohagsgatan fanns inte. Detta fick bland annat Lindö Villaägareförening att reagera. De överklagade beslutet till Förvaltningsrätten.
– Sophantering är en av de viktigaste samhällsfunktionerna vi har och vi betalar skatt för att kommunen ska tillhandahålla den här servicen. De måste se till att det finns en annan returpunkt innan de stänger, menar Ola Lindén, ordförande i föreningen.
Dagen efter överklagan meddelade Nodra att en tillfällig returpunkt ska öppnas på Fiskebyområdet. Den planeras att stå klar någon gång i augusti, vilket innebär att det under en övergångsperiod ändock inte kommer finnas någon returpunkt i Norrköpings tätort. Jan-Olof Persson i villaägareföreningen är även tveksam till om den tillfälliga returpunkten kan öppna så snart.
– Mest troligt kommer det ta längre tid, säger han.
Föreningen ville att stängningen skulle skjutas upp tills att det finns en alternativ återvinningscentral – vilket de framförde i sin överklagan. Förvaltningsrätten krävde att Nodra skulle inkomma med beslutet om stängningen, vilket det kommunala bolaget då förklarade med att de inte kunde göra – eftersom de inte fattat "något formellt beslut i frågan". Överklagan gällde "en information" som bolaget lämnade den 14 juni.
Jan-Olof Persson, vad tänker du om det svaret?
– Jag har inkommit med ett svar till rätten där jag bemöter det. Där har jag bland annat försökt utveckla detta med: vad är ett beslut?
Det blir nästan en filosofisk fråga?
– Ja, det blir väldigt märkligt allting.
Märkligt eller inte. Förvaltningsrätten går på Nodras linje och konstaterar att det inte finns något formellt beslut och att det därmed inte går att överklaga. Villaägareföreningens överklagan avvisas.
– Jag är medveten om vad kommunallagen säger om överklagbara beslut, samtidigt är lite av dilemmat att man inte lyft frågan till ett formellt beslut – som man rimligen borde ha gjort. Det här omöjliggör ju för oss att överklaga och få det här prövat, säger Jan-Olof Persson.
Men Nodras vd Henrik Peterson ser rättens beslut som rimligt.
– Det var ganska väntat. Det finns ingen lag som anger hur många återvinningscentraler man ska ha i en kommun.
Att något formellt beslut om stängning inte fattats beror på att det är en konsekvens av att hyreskontraktet för marken går ut, säger han.
– Vi kan ju inte fatta något beslut om att det inte blir så.
Är det inte ett demokratiskt problem att invånarna inte kan få ert agerande prövat eftersom ni inte fattat något beslut?
– Jag kan inte se det i det här fallet. Man röstar ju knappast demokratiskt om hur många returpunkter man ska ha.
Han förstår villaägarnas oro, men säger att perioden utan returpunkt i tätorten kommer bli relativt kort.
– Jag är den första att beklaga detta, men under tiden förstärker vi de andra fyra återvinningscentralerna.
Planen är att den tillfälliga returpunkten på Fiskebyområdet öppnar i slutet av augusti. Att skjuta upp stängningen tills dess är inte ett alternativ.
– Vi bedömer att kostnaderna för att skjuta på bygget av verkstaden är för stora mot nyttan det skulle ge.