Förra året hann bokrean nätt och jämt tas i mål förrän pandemin slog till med full kraft och restriktionerna följde likt ett brev på posten. När årets bokrea inleds i morgon, tisdag, genomförs den under speciella förutsättningar och med de pågående begränsningarna av antalet kunder i den fysiska butiken.
Men bokrean blir av.
Det allra viktigaste för bokbranschen.
– En överlevnadsgrej? Nej, det skulle jag inte säga. Bokrean är mer ett unikt tillfälle att lyfta fram och hylla den fysiska bokhandeln. I år precis som tidigare. Jag ser bokrean som de roligaste dagarna på året. Vår egen fest. Trängsel och fin stämning, även om det förstås inte blir så i år.
Åsa Tengqvist är butikschef på Akademibokhandeln i Domino i ytterligare några dagar. Sedan byter hon butik efter elva år. Men en bokrea till hinner hon med. När vi tittar in i butiken pågår förberedelserna för fullt. Tomma bord fylls med prisnedsatta böcker i stora högar. Romaner här, historiska titlar där och facklitteratur ännu lite längre in i butiken. Åsa Tengqvist sprättar upp en kartong och hastar iväg med en försvarlig bunt av Jan Guillous "Den andra dödssynden" i famnen.
– Totalt plockar vi upp mellan nio och tio ton böcker de här dagar, säger hon.
– Den här veckan behöver man inte gå på gym. I år har vi börjat en dag tidigare än vanligt. Vi måste hinna med alla förhandsbokningar.
Förhandsbokningarna inför rean har ökat kraftigt i pandemins spår. Via butikens hemsida har åtskilliga kunder beställt sina böcker hemifrån. Sedan är det bara att hämta upp den färdigpackade påsen i affären. Åsa Tengqvist påpekar att många bokälskare uppskattar detta trygga sätt att fylla på i sina bokhyllor.
– Men det får inte hämta sina beställningar förrän under reans andra dag, säger hon.
I Akademinbokhandeln får endast 26 personer vistas samtidigt under pågående restriktioner. Den sedvanliga trängseln runt bokborden – själva kärnan i bokrean – kommer således inte att utspelas i år. Men det extratidiga öppnandet blir av som vanligt.
– Absolut. Klockan 07 öppnar vi. I vanliga fall brukar det vara en kö på 40–50 personer då. Hur det blir i år är svårt att säga. Vi får ju se till att det inte blir för trångt i butiken och visa stor återhållsamhet med insläppet. Vilket förstås är precis rakt emot hur det ska vara under en normal bokrea, säger Åsa Tengqvist.
Den fysiska bokhandeln har klarat sig rätt bra när läsandet ökat under pandemin. Rean är branschens viktigaste händelse under våren, strategiskt placerad mellan julhandeln och försommarens "presentsäsong" inför bröllop och skolavslutningar.
– Ändå mår branschen rätt okej för tillfället, menar Åsa Tengqvist.
– Antalet bokutgivningar ökar också. Nej, jag ser inte att vi lider av någon kris. Deckare och romaner säljer som alltid bra och på senare tid har vi också märkt ett uppsving för faktaböcker. Samhällsintresset har nog ökat.
Efter att ha byggt ännu en stapel på bordet, nu med Klas Östergrens "Renegater", greppar hon bokreans mest lästa och vältummade skrift. Reakatalogen. 58 fullmatade sidor med boktips till nedsatt pris. Konstaterar att utbudet ser bra ut.
– Det finns någonting för alla. Jag kan tipsa om Elin Olofssons "Herravälde". Modern kvinnohistoria som jag trodde skulle bli Augustnominerad. Det blev den inte men är väl värd att läsa ändå. Och "Renegater" måste givetvis nämnas. Tänk att den kom så sent som förra året.