I februari förra året berättade vi om att en ny restaurang, Dubbel dubbel, skulle etablera sig i centrala Norrköping i den lokal där tv-profilen Paolo Roberto fram till 2019 drev sin restaurang Pane Fresco, i hörnet Hantverkaregatan/Olai kyrkogata.
Dubbel dubbel skulle bli ett nytt inslag i Norrköpings matkultur genom sitt avstamp i den kinesiska street food-kulturen med bland annat dumplings.
Och från fastighetsägarens sida, Lundbergs fastigheter, var man nöjd med det man hoppades skulle vara en långsiktig aktör.
– Vi har prioriterat att hitta rätt aktör, snarare än första bästa, och det här känns helt rätt, sade Jimmy Ekström, affärsområdeschef handel Lundbergs fastigheter, då.
Och även restaurangkedjans vd, John Wigelius, trodde på satsningen.
– Vi känner oss trygga i vårt koncept och vad vi har att erbjuda. Jag tror bara att vi kommer tillföra och göra utbudet bättre, sade han.
I april förra året öppnades så dörrarna. Men tio månader senare, den 14 februari, meddelade ägaren via en lapp på dörren att restaurangen är stängd. Och en vecka senare, nu i måndags, lämnades en konkursansökan in för just restaurangen i Norrköping.
– Pandemin är en stor bidragande orsak till att det gick så här. Vi öppnade mitt i, men vi ville verkligen fullfölja vår expansion och hade skrivit kontrakt innan pandemin kom, förklarar John Wigelius.
– Vi tänkte också att det passade väldigt bra att öppna på våren med uteservering och med sommaren framför oss, tillägger han.
Men det skulle visa sig bli kämpiga månader.
– Helgerna gick bra, men med luncherna och vardagskvällarna var det tuffare, fortsätter han.
Enligt John Wigelius går det betydligt bättre på de andra orterna där kedjan är etablerad, i Malmö, Lund, Sockholm och Göteborg.
– Där ser det strålande ut. Vi vet inte riktigt varför det inte fungerade i Norrköping, säger han.
Gav ni upp för tidigt?
– Nej, vi hade inte de ekonomiska musklerna att fortsätta. Vi hade inte råd.
Vad händer med de anställda nu?
– Vi hade fem anställda, som nu letar efter nya jobb. Men det kommer inte vara svårt för dem att hitta jobb, de var duktiga och branschen behöver verkligen personal.
Jimmy Ekström, affärsområdeschef handel på Lundbergs fastigheter, får frågan hur han ser på läget, när det nu inte blev någon långsiktigt aktör i lokalerna.
– Ja, det är ju bara att konstatera att de valde att öppna här i Norrköping mitt under den lock down som var Östergötland då. Det var ju bra att de ville komma i gång, men det är alltid viktigt att få en bra start, säger han och fortsätter:
– Sedan är det så att det nog krävs ett lokalt hjärta som klappar för den ort man är verksam i. Det är lite så vi tänker nu inför en framtida hyresgäst, att det finns ett aktivt ledarskap på plats, som är närvarade.
Har ni någon ny hyresgäst på gång?
– Ja, vi jobbar för fullt och har dialoger med intressenter inom restaurangbranschen.
Och när tror du att en ny restaurang kan vara på plats?
– Allt beror på hur lång tid konkursprocessen pågår och på leveranstider av nya inventarier, men före sommaren skulle jag tro.
Kan du avslöja vilken typ av aktör det kan tänkas bli?
– Lokalen är anpassad för restaurangverksamhet. Sedan ska aktören passa in i det kluster av restauranger som redan finns på gatan i dag.