Därför är eleverna ute på prao – trots pandemin

Trots pandemiläget är eleverna i årskurs åtta på Mosstorpskolan nu ute på prao på olika arbetsplatser. "Vår utgångspunkt är att jobba utifrån de råd och riktlinjer som är", säger verksamhetschefen.

Mosstorpskolans åttondeklassare är nu ute på praktik på olika arbetsplatser runt om i Norrköping.

Mosstorpskolans åttondeklassare är nu ute på praktik på olika arbetsplatser runt om i Norrköping.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2020-12-08 17:30

Ett hundratal elever från Mosstorpskolan är nu ute och gör sina två veckors praktik på olika arbetsplatser. Föräldrar har hört av sig till oss och är oroliga för risken för smittspridning, och tycker även att det går emot gällande råd och rekommendationer. "De ska ta annan kollektivtrafik och träffa nya personer på olika arbetsplatser. Hur går det ihop med de allmänna rekommendationerna? Tänk vilken smittspridning det kan bli när eleverna kommer åter till skolan", skriver bland annat en förälder.

Men Hans Grimsell, verksamhetschef för årskurs sju till nio i Norrköpings kommun, försvarar beslutet. Även om han kan förstå föräldrars oro betonar han att än så länge ska skolundervisningen bedrivas och i den ingår prao som ett obligatoriskt inslag.

– Vi har ett uppdrag att hålla grundskolan öppen och bedriva undervisning. Vår utgångspunkt är att jobba utifrån de råd och riktlinjer som är, men att genomföra undervisningen – oavsett om det är i klassrummet eller på en arbetsplats, säger han.

Han försäkrar samtidigt att skolan gjort vad de kan för att se till att praon sköts på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

– Skolan har gjort ett gott arbete både med att se över hur eleverna åker med kollektivtrafik och gjort riskanalyser på arbetsplatserna.

Hade ni inte kunnat skjuta upp praon – till senare i vår till exempel?

– Vi ser inte det som praktiskt möjligt. Redan idag är det en utmaning att få tillräckligt många bra platser till alla elever och i vår hade det blivit dubbelt så många eftersom det då är andra elever som ska ut på prao. De här arbetsplatserna tar också emot elever från gymnasium och universitet.

Gunilla Persson, rektor för högstadiet på Mosstorpskolan, säger att skolan inte fått mer än en handfull samtal från föräldrar som varit oroliga inför elevernas prao.

– Det har inte varit någon folkstorm, säger hon.

Hon berättar att skolan alltid gör riksbedömningar inför elevernas prao och nu även tagit covid i beaktning.

– Vi utgår från vad Folkhälsomyndigheten säger gäller för hela samhället och de arbetsplatser eleverna är på håller sig naturligtvis också till att hålla avstånd, en god handhygien och så vidare.

För elever som tillhör, eller har en familjemedlem som tillhör, en riskgrupp kan det även göras enskilda undantag. Det sker då i dialog med skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!