Flera företagare har hört av sig till oss och påtalat problemen. Få vill gå ut med kritiken offentligt, men vi har träffat några företagare som säger sig ha fått nog.
– Kommunen missar både arbetstillfällen och skatteintäkter, när chefer på kommunen inte visar engagemang och ser nyetableringar och företag som vill expandera som problem, säger Andreas Ramlöv, vd på Total media & reklam.
Att det finns brister i relationen mellan företagare och kommunen är inget nytt, det har pågått i flera år.
– Det är väldigt långt ifrån "röd matta" för företagare som vill satsa i Finspång. Det borde finnas en mycket bättre attityd och hjälpsamhet från tjänstemännen i kommunen och det är jag säker på är en chefsfråga. Regelverket ska förstås följas, men det är mycket onödigt strul. Jag kände mig totalt ensam i kontakterna med kommunen när jag ville bygga padelhallen, fortsätter Andreas Ramlöv om projektet som snart är klart vid Norralundsvägen.
Henrik Persson driver företaget Perssons villa, mark & trädgård.
– Vi företagare i Finspång ska kunna kräva mer av de som arbetar på bygg- och miljö. Varför kan jag som företagare inte direkt få veta vilka handlingar jag ska komma in med? Nu ska det hela tiden kompletteras med nya handlingar och det går många veckor mellan varje hantering. Dessutom hör ingen av sig från kommunen under lång tid och jag vet då inte vad som händer och tror att allting är rätt, innan nästa kalldusch kommer, berättar han.
Att ärenden hos kommunen drar ut på tiden kostar tid och pengar för företagarna.
– Jag har ett viktigt ärende, där jag fått återkoppling från kommunen om vad som varit fel i ansökan. Men jag har inte fått någon information om hur jag skulle gjort för att få ansökan rätt. När jag blev riktigt förbannad och krävde svar började handläggaren ringa varje dag i stället. Då blir det löjligt åt andra hållet, säger Henrik Persson.
– Jag har köpt företagsmark för att expandera. Det är en tomt som sett ut som en soptipp i 40 år. När jag gjorde i ordning den körde jag bort 3 000 ton betong och skräp och bekostade det själv. Strax före lucia förra året fick jag ett tillsynsärende från kommunen, eftersom jag lagt grenar och träd på tomten några dagar i väntan på transport. Då vill man verkligen hitta "fel" från kommunens sida, fortsätter han.
Leif Nilsson är en annan företagare som inte är nöjd med kommunens hantering av till exempel bygglov.
– Nej, mycket handlar om att ha en bättre kommunikation. Slå en signal om något saknas i ett ärende och gör det hyfsat snabbt. Kommunen ska hjälpa och inte stjälpa, säger han.
Robert Wallin är biträdande regionchef för intresseföreningen Företagarna med cirka 100 medlemsföretag i Finspång.
– Småföretagen i Finspång genererar viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunen. Det gäller att vara rädd om dem och behandla dem väl. Ett bra exempel är Mönsterås, där kommunen arbetat mycket med värdskap och bemötande och har lyckats bra med det. Allting sköts i en positiv och lösningsorienterad anda, säger han.
Henrik Persson kokar ned vad många företagare i Finspång tycker är det viktigaste.
– Som det är nu pratar vi inte samma "språk". Jag som företagare vill ha en så smidig hantering som möjligt och tjänstemännen följer lagboken, vilket är helt rätt. Men vi måste närma oss varandra om det ska bli en bra utveckling för Finspång, menar han.
Företagarna runt bordet berättar om flera exempel när företag önskat att etablera sig i Finspång, men som efter svalt intresse från kommunens tjänstemän valt andra kommuner.
– Jag visade intresse för etablering av en fastighet till ett företag med cirka 50 anställda. Till sist, efter flera påminnelser, kom ett mejlsvar på mark. Men ingen muntlig återkoppling och ett rent ointresse. Där gick kommunen miste om många miljoner, säger Ramlöv.
Finspång kommuns kommande satsning på en företagslots möts med skepsis.
– Visst är det en positiv signal, men om den personen ska få sin lön av kommunen kan det bli svårt att arbeta för båda sidor. Tjänstemännen har inte rätt "nycklar" för att hjälpa oss. De flesta småföretagarna är födda i Finspång, vi lever våra liv här och kommer att dö här och vill allt väl för orten, men då går det inte att ha det på det här viset. Det måste till en förändring, betonar Henrik Persson.