Hon är själv uppvuxen i Hageby. Genom åren har hon jobbat fackligt och gör så fortfarande. Hon har också jobbat inom Hyresgästföreningen. Nu är Michaela Tinnerholm ny ordförande i Hyresbostäder.
– Jag är ifrån Norrköping och har alltid bott i hyresrätt. Fram till nyligen hade jag alltid bott hos Hyresbostäder. Men sen så såldes bland annat den fastigheten i Klockaretorpet som jag bor i, säger hon.
Vi träffas i hennes gamla kvarter i Hageby. En stadsdel som hon fortfarande känner för. Hon är ny på sin post. Men vet väldigt väl vad hon vill jobba med. Vad som är viktigt för ett kommunalt bostadsbolag
– Tryggheten. Om inte människor kan känna sig trygga i sitt bostadsområde är det en förlust för oss och samhället. Vi jobbar mycket med det. Och jag vill att vi fortsätter med det. Att utvecklas. Sen vill jag förstås att det ska vara ett bra företag att jobba i. Att medarbetarna, precis som de boende, trivs med oss. Det är viktigt, säger Michaela Tinnerholm.
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har kommit överens om att införa “fri hyressättning”, det vill säga marknadshyror, för nybyggda hyresrätter. Hyresbostäders nya ordförande är inte särskilt förtjust i marknadshyror. Hon ser det som ett sätt att stänga ute människor från att kunna bo i vissa områden.
– Jag tycker att det är viktigt att det finns möjlighet för olika människor i olika stadier i livet att kunna bo i ett område. Det är bra för området. Exempelvis att den som bott i ett område kan bo kvar där. Marknadshyror stänger ute människor och det kan jag aldrig gilla.
Men är inte Hyresbostäders system med Rätt Hyra samma sak som marknadshyra?
– Det är inte samma sak som marknadshyra. Det handlar mer om att standarden och läget får avgöra vilken hyra det är. Det här bestäms i förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det är inte marknaden som avgör vad det kommer kosta att bo, säger hon.
Hyresgästföreningen har under många år kritiserat att Norrköpings kommun har tagit ut stora summor från Hyresbostäder. Enligt tidningen Hem & Hyra tog Norrköpings kommun under perioden 2014–2018 ut 390 miljoner kronor ur bolaget. Trots att det fanns ett stort behov av underhåll av fastigheterna. Michaela Tinnerholm har inga synpunkter på det. Hon hänvisar till att det finns ett ägardirektiv och att det är det som följs.
Men du tycker ingenting om det?
– Det är ingenting jag vill kommentera. Det finns ett ägardirektiv som sagt var och det har beslutats om det i god ordning av kommunfullmäktige.
En annan kontroversiell fråga som hamnar på hennes bord är var Hyresbostäder ska bygga. Exempelvis pågår en långdragen strid om tomten nära Hultet i Kneippen. Där förlorade Hyresbostäder nyligen mot de boende i området. Men fajten tycks inte vara över.
– Vi finns för Norrköpingsborna och invånarna har rätt att bo på alla platser som detaljplanen ger rätt. Nu måste en ny detaljplan tas. Min grundinställning är att det är viktigt att det finns olika typer av boenden i alla områden i Norrköping.
Hon kommer först och främst sitta som ordförande fram till nästa val. Sen får valresultatet avgöra vad som kommer att hända. Men hon vill fortsätta om det ges möjlighet.
– Jag tycker att det skulle vara roligt att vara med om att fortsätta att utveckla Hyresbostäder. Jag gillar när det är riktning framåt, säger hon.