Klinga logistikpark var ifrågasatt redan när de första pennstrecken drogs för ett antal år sedan. Boende i Klinga by motsatte sig planerna och överklagade detaljplanen i samtliga instanser. I maj vann den dock laga kraft.
Efter det lämnades en bygglovsansökan in. Den överklagades också. Först till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen. Båda instanserna har avslagit överklagan.
– Jag har bestämt mig för att överklaga även till mark- och miljööverdomstolen, säger Henrik Andersson som är en av de boende i Klinga.
Helst hade han önskat att hela projektet hade stoppats, att detaljplanen aldrig hade vunnit laga kraft.
– Man förgriper sig på åkermark och skog. I dessa tider med klimatpåverkan måste man vara försiktig med att ge sig på åkermark. Den här marken är klassad som en av Östergötlands bästa odlingsmarker. Det är också granne med ett Natura 2000-område med skyddsvärd natur. Dessutom får det påverkan på boendes livssituation.
Henrik Andersson överklagar nu även bygglovet. Orsaken är att han inte tycker att skisserna stämmer överens med designmanualen som är kopplad till detaljplanen. Där framhålls att byggnader ska hålla en hög arkitektonisk nivå som harmonierar med kringliggande landskap.
– Jag tycker inte att det gör det när man väljer att bygga i grått och svart. Det hade varit bättre om det varit något i rött, gult eller grönt, det hade gjort sig bättre, säger Henrik Andersson.
Fredrik Palm är vd för Klinga logistikpark. De utvecklar området och kommer att hyra ut lokaler till bland annat Almroths, som väntar på att få flytta in. Almroths nya e-handelslager ska bli 30 000 kvadratmeter stort och tolv meter högt.
– När det gäller större byggnader, som det handlar om i Almroths fall, har vi en avvikande färg på sockeln och i övrigt neutrala färger. Sedan har vi kostat på med ledbelysning, sträckmetall i cortenplåt och växter på fasaden, för att bryta av de långa sidorna. Stadsarkitekten tycker att vi har gjort en väldigt fin produkt, det är vi nöjda med. Jag tror inte att det hade blivit bra om vi exempelvis hade gjort en knallgul byggnad, säger Fredrik Palm.
För att inte projektet ska lida för mycket av förseningarna som uppstått har Klinga logistikpark, på egen risk, påbörjat markarbeten.
– Eftersom vi äger marken har vi påbörjat markentreprenad. Vi riskerar ju att få återställa om bygglovet upphävs, men det är en risk vi tar. Vi försöker skynda på processen så mycket det går för att hålla tidsplanen och för att visa Almroths att vi menar allvar. Vi satsar och kör, säger Fredrik Palm.
Almroths finns i dag utspridda på tolv platser i Norrköping. En stor, ändamålsenlig lokal står högt på önskelistan och har gjort så ett tag. Förhoppningen var att få flytta in i år.
– Vi behöver samla ihop oss under ett tak, både för våra medarbetare och för våra kunders skull. Att vi är så utspridda är en hämmande faktor som gör att vi inte kan utveckla företaget som vi vill, säger Carl Svensson, vd för Almroths.
Om den rättsliga prövningen tar mycket mer tid i anspråk finns en risk att Almroths flyttar från Norrköping.
– Drar det ut för mycket på tiden – säg att det blir ytterligare ett halvår försenat – måste vi titta på andra alternativ. Det är definitivt en realitet. Vi har uppvaktats av Nyköping, Katrineholm och Linköping. Det är alla bra alternativ, men vårt förstahandsval är ju Norrköping, vi har funnits här sedan 1930, säger Carl Svensson.
Han har förståelse för att människor kan ha synpunkter och andra infallsvinklar när det gäller deras nya etablering. Men han hoppas att det blir bra i slutändan.
– Vi orsakar inget buller och det är inte många lastbilar som kommer till oss. Där vi finns i dag i Norrköping tror jag inte att vi stör våra grannar särskilt mycket, många vet nog inte ens var vi finns. Vi vill gärna visa upp vår verksamhet för våra kommande grannar, för att de ska få förståelse för vad vi gör, men vi har inte fått kontakt.
Vi återvänder till Henrik Andersson i Klinga. Han är väl medveten om att hans överklagan kan tvinga bort ett företag med mellan 150 och 200 anställda från Norrköping.
– Jag förstår att de behöver nya lokaler, de är ett företag som vill expandera. Det är inte optimalt för kommunen om arbetstillfällen försvinner men natur går före ekonomisk tillväxt, säger Henrik Andersson.