Kampen om att få bygga bostäder och garage samt marklov för trädfällning på fastigheten Höken 4, nära Hultet, i Kneippen, tycks vara över, för nu. Mark- och miljöverdomstolen ger de boende i området som motsatt sig Hyresbostäders planer rätt. Enligt ursprungsplanen var det tänkt att bli 51 lägenheter i fyra fastigheter.
Det här betyder att en långbänk har nått vägs ände efter många års bollande fram och tillbaka i domstolar. Björn Albrechtsson och Per Wirén är två boende som engagerat sig starkt i frågan under många år.
– En del har sett oss som inskränkta typer som inte vill ha hyresrätter i området. Men det är helt enkelt inte sant. Här i Kneippen finns större procent hyresrätter än vad snittet är för andra stadsdelar i Norrköping. Vi irriterar oss på att Hyresbostäder och kommunen tror att de kan göra som de vill. Att de trots att de förlorat gång på gång i olika rättsinstanser inte lyssnat, säger Björn Albrechtsson.
Domen innebär att samtliga rättsinstanser upphävt byggnadsnämndens beslut om bygg- och marklov. Slutligen har nu Mark- och miljööverdomstolen fastslagit att kommunägda Hyresbostäder inte får bygga på tomten vid Hultet. I domen sägs att de drygt 20 träd som skulle ha behövt fällas för att genomföra bygget inte kan betraktas som en liten avvikelse från detaljplanen, och att det därför inte finns förutsättningar för att ge marklov, och då inte heller bygglov. Att träd redan har fällts på platsen spelar ingen roll, säger domstolen.
Hyresbostäder kritiserades för att man genomförde en trädfällning på tomten, trots att man saknade tillstånd för det. Det här väcker engagemang i området. Och för Per Wirén och Björn Albrechtsson är just de fällda träden något som gnager. De återkommer till det.
– Sedan är området väsentligt för Kneippen och en del av friluftslivet. Att boende här bryr sig om vad som händer visade den enkät vi gjorde. Vi frågade 600 personer. Vi kunde ha frågat betydligt fler. Barn är där spontant och leker, spelar boll och åker skidor och pulka. Vuxna promenerar, träffas och småpratar, rastar hundar. Kort sagt, Hultet är en plats att vara och trivas på, säger Björn Albrechtsson.
– Kommunen har själv klassat Hultet (där ingår kvarteren Höken och Väduren) som grönområde med stort bevarandevärde. Ändå vill man bygga här. För mig är beslutet i mark- och miljööverdomstolen oåterkalleligt och förloraren är byggnads- och miljöskyddsnämnden. Sen tycker inte jag att det finns någon vinnare i det här, säger Per Wirén.
I ett så här långvarigt ärende finns alltid många känslor inblandade. Men både Per Wirén och Björn Albrechtsson försöker lägga just känslorna åt sidan.
– Sedan finns det saker som hänt under resans gång som gör mig bedrövad, säger Per Wirén och nämner de fällda träden på nytt.
– Det här har skadat området på ett sätt som inte går att reparera.
Nu säger Hyresbostäder, genom marknadschefen Lars Löfgren, att bolaget ändå ska försöka bygga på platsen. Att en ny detaljplan skulle kunna göra det här möjligt. Per Wirén och Björn Albrechtsson suckar djupt när det kommer upp.
– Vad säger man? Hyresbostäder tycks inte ge sig. Man kan inte ta ett "nej", säger Björn Albrechtsson.
Björn Albrechtsen och Per Wirén konstaterar att ärendet, vilket syns i faktarutan nedan, har avgjorts i högsta instans vid två tillfällen. Båda gångerna har de boende fått rätt. Han hoppas att projektet nu ska avbrytas, utan en ny process.
– Vi får väl vänta och se. Men slutsatsen är att Hyresbostäder har invaggats i en falsk förhoppning om att det går att bygga på platsen, säger Per Wirén.
Lars Karlsson (S) är ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden. Han menar att ärendet på ett sätt är klart nu.
– Ja. Om det ska byggas på platsen måste en ny detaljplan tas. Och ska jag vara helt ärlig tycker att en sådan ska tas. Det här är en bra plats att bygga på. Det står jag för.
Hur många gånger ska Norrköpingsbor driva frågan till högsta instans innan arbetet avbryts?
– Låt mig säga så här. Jag har varit med i så många år i branschen. Och det är ofta att man tycker att det ska byggas. Det är helt okej. Man har inga problem med det. Men när det ska byggas ska det helst inte ske just där. Helst någon annanstans, säger Lars Karlsson.