Klubbchefen: Vi står inför en extremt tuff utmaning

"Vi håller näsan över vattenytan", säger Vita Hästens klubbchef Dan Björkman om det ekonomiska läget. Men han ser också en extremt tuff utmaning som kommer efter nyår.

Dan Björkman kan inte direkt vila sig igenom den här säsongen som är mödosam.

Dan Björkman kan inte direkt vila sig igenom den här säsongen som är mödosam.

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2020-12-22 07:00

Så gott som ingen publik på läktaren under hela säsongen. Och allt pekar på att hockeyallsvenskan fullföljs på det sättet också.

Vita Hästen har inte bara sportsliga utmaningar att hantera.

Ekonomiskt är det ännu kärvare.

– Det är klart att det finns en oro. Vi måste försöka göra det vi kan. Vi försöker hitta de intäktsmöjligheter som går under de här omständigheterna, och jobba med kostnadssänkningar i den mån det går på alla håll och kanter, säger Dan Björkman.

– Sen är det inget unikt för Vita Hästen. Jag tror att vi alla lever med en extremt tuff andradel, vår, av den här säsongen. Och det har varit tufft fram till nu också, men vi har hanterat det på ett bra sätt. Vi är i fas med alla betalningar, säger Björkman.

Har era försök till att öka intäkterna på annat håll gett önskad effekt?

– Det är olika på olika saker. Men nånstans är det så att vi inte kommer att kunna hitta en intäkt som ska ersätta det som försvinner i bortfall på publik. Vi måste hitta varenda krona som går att hitta. Den skyldigheten har vi. Ska man vara krass så handlar det om att överleva den här säsongen, och komma ut med hyfsade förutsättningar till kommande säsong. Vi måste jobba med allt vi kan och trots det är vi i behov av stöd, det kommer man inte ifrån. Man kommer inte ifrån att vår verksamhet bygger så pass mycket på att ha publik på matcherna. Intäktsbortfallen är för stora för att vi på egen hand ska kunna hitta lösningar.

Dan Björkman är redo att kavla upp ärmarna under de kommande månaderna. Det kommer han sannerligen att behöva göra. Just nu väntar han på ett besked som troligtvis säger att Vita Hästen får ändra i sin restaurangdel i Himmelstalundshallen under hemmamatcherna.

– Restaurangen har varit en av få saker där vi har lyckats fortsätta att driva intäkter, och med den utbyggnaden vi gjorde inför säsongen innan det blev värre, så har den hjälpt oss lite grann i alla fall. Vi inväntar svar från hockeyförbundet. Men eftersom det är en restaurang, så är min tolkning att det mest troligt kommer falla in under de nya restriktionerna där. Det vill säga att vi bara kommer ha fyra personer i varje sällskap och de här reglerna om alkoholservering efter klockan 20 kommer säkert gälla oss också, säger Björkman.

Där ligger det lite pengar?

– Jo, det är väl klart. Vi har tagit ett steg framåt i den delen den här säsongen, vi har haft fler matgäster än tidigare säsonger. Sen ska man säga att det finns ett intäktsbortfall även i restaurangdelen jämfört med en normal säsong då du har 2 000 pers inne i hallen som köper läsk och öl och andra saker.

Kollar ni på att sänka lönerna inom A-laget och organisationen i stort?

– Vi tittar på kostnadssänkningar generellt och vad vi kan göra. Sen vad vi landar i, det är för tidigt att säga. Vi gjorde ju kraftiga kostnadssänkningar inför säsongen. Vi går tajt på personal utanför den sportsliga delen. Rent krasst är kostnadssänkningar med ingen publik inte i närheten av intäktsbortfallet.

Dan Björkman hymlar inte om att han hade hoppats på fler vunna matcher från Vita Hästen i hockeyallsvenskan. Han efterlyser mer jämnhet och ser att det finns kapacitet inom laget för att gå klart starkare än vad som varit fallet.

Finns det ekonomiska möjligheter att värva in något nytt i januari eller är den dörren stängd?

– Det får vi väl se. Precis som Tony (Zabel) har varit inne på tidigare, så får vi värdera varje krona. Men vi bör försöka göra ett så bra sportsligt år som möjligt trots förutsättningarna runt omkring. Vad det innebär runt spelare och så vidare kan jag inte svara på i dagsläget.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!