"Bor man i en renovering kan det vara störande"

Fastighetsägaren av huset på Ektorpsgatan beklagar hyresgästernas upplevelser, men säger samtidigt att renoveringar kan vara störande.

Jennie Wolmestad är kommunikationschef på Rikshem.

Jennie Wolmestad är kommunikationschef på Rikshem.

Foto: Rikshem/Sarah Olsson

Norrköping2021-02-26 18:30

Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, beklagar de vattenskador som drabbat flera hyresgäster.

– De uppstod i samband med att vi bygger på en våning. När insatser görs på taket täcker man alltid med skydd och under normala omständigheter hade det räckt. Tyvärr kom det ett jättestort och kraftigt regn i augusti-september som gjorde att lägenheter blev vattenskadade.

Ska inte skyddet klara det?

– Jo, men det här var ett oerhört kraftigt regn. Det är jättetråkigt för alla, både hyresgäster och oss.

Det rör sig om "ganska många" lägenheter som drabbats av vattenskadorna, säger hon.

– Vatten hittar ju vägar, vilket gör att man först ser ett visst antal och sedan även andra. Vi har fått torka ur och göra om och det är oerhört tråkigt.

Vad får de drabbade hyresgästerna för kompensation? 

– De som drabbats av vattenskadorna har fått hyresnedsättning och när vi renoverar erbjuder vi också förtur till våra lägenheter i andra områden.

De vi pratat med säger att de fått kompensation först efter att de själva ringt och krävt det?

– Det kan säkert stämma. Generellt måste man ha en dialog, eftersom olika lägenheter kan vara påverkade på olika sätt.

Enligt vittnesmål till oss har det även varit en rad andra problem under renoveringarna. Bland annat taggar till tvättstuga och miljörum som inte fungerat, byggarbetare som går rätt in i lägenheterna, el och vatten som stängs av, höga ljudnivåer från bygget och mycket svårt att få tag på hyresvärden.

– Jag känner till att det har varit störande ljud, säger Jennie Wolmestad.

– Vi har jobbat kontinuerligt med att de tider som gäller ska följas. Sen hamnade renoveringarna mitt i coronapandemin vilket också påverkat upplevelsen eftersom fler är hemma på dagtid. Men att byggarbetare gått in utan att knacka – så ska det inte vara.

Kan du förstå att allt det här sammantaget har haft väldigt negativ inverkan på hyresgästernas liv?

– Jag kan absolut förstå det. Det är alltid utmaningar när man renoverar hus och det har tillkommit problem med det stora regnet. Det är väldigt tråkigt om man är missnöjd och vi försöker kompensera. Samtidigt om man bor i en renovering kan det vara störande.

Hur många som valt att flytta under renoveringarna har Jennie Wolmestad ingen siffra på. Att bostadssökande har blivit kontaktade av Rikshem via Facebook med erbjudande om lägenhet på Ektorpsgatan känner hon inte till, men säger att det inte varit svårt att få lägenheter uthyrda.

– Det skulle jag inte säga, det är många som vill bo i det här området. Men det är klart att vi tittar på olika sätt att marknadsföra oss när vi har nyproduktion. Det här är inget jag känner till, men om man ser någon som är intresserad och vi har lägenheter att erbjuda tycker jag inte det är något konstigt. Tycker du det?

Jag frågar därför att jag undrar om det varit svårt att få tag på hyresgäster?

– Nej, det har det inte. Vi har en egen bostadskö i Norrköping och de flesta kommer från den bostadskön.

Jennie Wolmestad säger att de varit tydliga mot de befintliga hyresgästerna om renoveringarna, men beklagar om nyinflyttade upplevt att de inte fått tydlig information.

– Det är möjligt att de inte förstått att renoveringarna fortfarande pågår och då har vi ju brustit i att informera i så fall.

Har ni brustit?

– Om hyresgästerna upplever det så hade vi kunnat göra mer.

Renoveringen ska vara klar i april/maj, enligt Jennie Wolmestad.

Bo i hyresrätt

I en hyresrätt har är det hyresvärden som äger fastigheten och därmed har ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten.

Hyresvärden ska se till att lägenheten är i rimligt skick och att utrustningen fungerar. Det är också hyrevärden som byter ut kyl, frys och annat som behövs. Som hyresgäst kan man kräva underhåll med rimliga mellanrum. 

Källor: Boupplysningen, Hyresgästföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!