Partiledaren om Vikbolandsföretaget: "Imponerande"

Centerpartiets Annie Lööf besökte Vikbolandsföretaget Biovisor under fredagen. "Det är alltid intressant att höra om företag som växer sig starka på landsbygden", säger hon.

Annie Lööf hade digitalt möte med Biovisor och lokala ledamöter för Centerpartiet.

Annie Lööf hade digitalt möte med Biovisor och lokala ledamöter för Centerpartiet.

Foto: Centerpartiet

Norrköping2021-04-16 20:00
undefined
Annie Lööf hade digitalt möte med Biovisor och lokala ledamöter för Centerpartiet.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf gjorde under fredagen ett digitalt besök hos Vikbolandsföretaget Biovisor Healthcare. Ett företag som växt upp ur ett akut behov av skyddsutrustning under rådande pandemi. I juni 2020 hade bolaget tre anställda. I dag jobbar 70 personer i företaget och man har redan växt ur sina lokaler.

– Det är oerhört spännande och inspirerande med ett företag som växt så otroligt snabbt på landsbygden och i dag producerar en utrustning som är mycket viktig att den tillverkas i Sverige. Man har gjort det med hjälp av det lokala samhället. Det var intressant att höra deras erfarenheter och också få med sig synpunkter på vad vi i politiken kan göra, säger Annie Lööf.

Hon berättar att hon under det senaste året har kunnat göra betydligt fler företagsbesök när det finns möjlighet att göra det digitalt.

– Innan pandemin gjorde jag ett par företagsbesök i veckan. Nu kan det bli fyra till sex besök, säger hon.

Vad fick du med dig från Biovisor?

– Bland annat att det är viktigt med att skyddsutrustning tillverkas i Sverige. Pandemin har visat att vi måste ha en bättre krisberedskap. Jag fick också med mig att upphandlingslagstiftningen är krånglig. Det får mig att fundera på om en del viktig utrustning som vi behöver för vår beredskap kanske kan undantas från reglerna kring upphandling, säger hon.

Biovisor är ett exempel på ett företag som växt under pandemiåret. Men många företag har haft det tufft. Annie Lööf tycker ändå att politiken har tagit den kris som vissa branscher upplever på stort allvar. Hon säger att hon är nöjd med att ha varit med om att ta fram de stöd som företagen fått i Sverige under detta mycket speciella år.

– Samtidigt blir jag arg på hur trögt det varit med utbetalningarna av stöden. Jag har också påtalat för regeringen att de inte kan ha så olika kommunikation till sina myndigheter. Jag har mött företag som tyckt att stöden fungerat bra. Men också många som upplever det som krångligt och trögt. Det här måste bli bättre, säger Annie Lööf.

undefined
Annie Lööf gjorde under fredagen ett digitalt besök hos bolaget Biovisor i Norrköping.

Stödpaketen till näringslivet under pandemin har kommit i en strid ström. Vad notan hamnar på är det ingen som vet. Men det handlar om stora mångmiljardbelopp. Annie Lööf anser att det är viktigt att stöden fortsätter så länge det är kris inom vissa branscher.

– Samtidigt är det inget företag som inte vill ha stöd om man inte måste. Jag tror att det är viktigt att företagen får chansen att bygga upp sin verksamhet igen efter krisen. Så länge smittspridningen är stor behövs stöden. Men på sikt är det inte tänkt att staten ska ge krisstöd till företagen.

Hon anger inte hur länge krisstöd kan fortsätta att vara aktuellt. Men hon säger samtidigt att det finns branscher som hon ser ha lidit extra mycket under pandemiåret. Som hotell och restauranger.

– Överhuvudtaget har besöksnäringen lidit svårt under coronaåret. Det är därför det exempelvis i den senaste budgeten finns en sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar under sommarmånaderna. Det kommer gynna branschen. Men också många unga som drabbats hårt när många jobb försvunnit. Besöksnäringen är för många det första jobbet. Det här kan hjälpa företagen att bygga upp sin verksamhet igen. Vi har lagt liknande förslag tidigare. Men då har det stoppats i riksdagen. Nu försöker vi igen så får vi se, säger Annie Lööf.

Stödpaketen

Enligt regeringens bedömning från februari 2021 beräknades de budgetpåverkande åtgärderna kosta cirka 389 miljarder kronor.

Det motsvarar runt 15 procent av de totala offentliga utgifterna under ett år.

Stöden riktas till företag, hushåll och offentlig sektor. 

Störst är korttidspermitteringarna. Det bedöms belasta budgeten med 52 miljarder kronor.

Exempel på andra större åtgärder är omställningsstödet, nedsättningen av arbetsgivaravgiften och övertagandet av sjuklöneansvaret.

Källa: Ekonomifakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!