Sveriges kriminalvård kostar för mycket

Sveriges häkten och anstalter för brottsdömda personer hanteras av Kriminalvården. För året 2020 hade Kriminalvården en budget på 9,7 miljarder.

Norrköping 14 april 2021 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Myndighetens arbete är av yttersta vikt för vårt land och måste få kosta för att fungera så bra som möjligt. Samtidigt utmärker sig våra svenska häkten och anstalter inom EU/EES genom en tre gånger så hög kostnad för förvaring av intagna än genomsnittet av medlemsländerna. 

Enligt Kriminalvårdens siffror för 2020 kostar en intagen i häkte 3 132 kr och i anstalt 3 198 kr om dagen. Europarådet gjorde en studie 2017 över kostnaderna för 47 europeiska länders fängelseanstalter. 

Resultatet av studien visade att ett genomsnitt av alla länder hade ca 1 000 kr i dygnskostnad per intagen. I våra grannländer Danmark, Finland, Island och Tyskland visade sig kostnaden vara ungefär hälften av Sveriges.

 

Är det rimligt att intagna i Sverige kostar så mycket mer jämfört med våra närmaste grannländer och resten av EU? Kanske, men troligtvis inte. Detta skulle behöva utredas så snart som möjligt. 

Och vad sänder detta för signaler? En risk finns att personer som hamnat snett i samhället överväger att begå kriminalitet. Riskerna för rättsliga påföljder väger inte upp mot vinsterna. 

Det gynnar en kriminell livsstil att risken för fängelsestraff medför en bekväm vardag på anstalterna. Vidare riskerar också Sverige att fortsätta attrahera utländsk brottslighet. 

Mycket inbrott sker till exempel idag av organiserade ligor från andra länder. Det är naivt att tro att de som är yrkeskriminella inte väger riskerna mot våra låga straff och höga standard på anstalterna när de planerar sin brottsliga verksamhet i Sverige. 

 

Ett kännbart straff innebär att samhället tydligt fördömer brottsliga handlingar. Detta medför en ökad moral för alla människor i samhället. Genom lägre budget per intagen kan vi istället satsa mer på brottsförebyggande åtgärder som fler poliser, fler säkerhetsvakter och framför allt ökat antal platser på anstalter.  

Det måste bli svårare att vara yrkeskriminell eller tillhöra den organiserade brottsligheten. Alla brottsliga handlingar måste få kännbara konsekvenser så att gärningarna sonas inte bara gentemot staten utan också mot brottsoffren, deras anhöriga och samhället som helhet.

Källhänvisningar:

https://www.kriminalvarden.se/globalassets/publikationer/ekonomi/kriminalvardens-arsredovisning-2020.pdf

https://wp.unil.ch/space/files/2017/04/SPACE_I_2015_FinalReport_161215_REV170425.pdf

Jonathan Stillman (KD), ersättare i utbildningsnämnden, Norrköping
Bo Wass (KD), ersättare i KD Norrköpings partistyrelse
Eva Moberg (KD), ersättare kultur- och fritidsnämnden, Norrköping

Ämnen du kan följa
Val 2022
Debatt

Debatt: Nya vägar skapar mer trafik i Norrköping

Insändare

Insändare: Det finns inte tid till att bygga nya kärnkraftverk

Debatt

Debatt: Enigt fullmäktige bakom flera beslut i Valdemarsvik

Debatt

Debatt: Socialdemokraterna har inte infriat sina vallöften

Insändare

Debatt: Den unga arbetarklassen förtjänar bättre

Visa fler
Läs mer!
Norrköping

Frisörsalong fick påhälsning – minst en ruta krossades

Norrköping

Bilisten rökte på – sen krockade han med en spårvagn

Norrköping

Tonåring skallade sin flickvännen så blodet forsade – inför andra resenärer

Norrköping

Man gick på biltak – misstänks för skadegörelse

Norrköping

Tog demotelefon värd 8 000 kronor – och smet

Visa fler