Planen: Ett hotell och en bar med den här utsikten

Jodå – Bråvallaverket ska stå kvar. Och planen är att bygga hotell med tillhörande bar och pool uppe i luften.

Hotellbar med utsikt. I framtiden är planerna att det blir ett hotell uppe i Bråvallaverket.

Hotellbar med utsikt. I framtiden är planerna att det blir ett hotell uppe i Bråvallaverket.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-06-18 19:00

Bit för bit börjar nu planerna för framtidens Sylten att presenteras. På fredagen fick vi lite fler detaljer när en av arkitekterna, Thomas Sandell, fanns med på en pressträff 60 meter upp i Bråvallaverket.

– När vi fick reda på det här projektet kände vi genast att vi ville vara med, säger Sandell.

undefined
Henrik Eklund, Thomas Sandell, Eddy Demir, Caroline Wilhelmsson, Olle Vikmång, Reidar Svedahl, Erik Bergström och Jonas Lind höll pressträff 60 meter upp.

Totalt är det fem arkitektfirmor som är med på tåget och juvelen i kronan är givetvis att förädla det 100 meter höga Bråvallaverket.

– Här har vi visioner om att bygga ett hotell. Och där vi står nu kan det bli en hotellbar, vi ser även en swimmingpool här i byggnaden, säger Thomas Sandell vidare.

undefined
Bråvallaverket kan i framtiden få en egen pool.

Det som lockar mest med att bygga upp Syltenområdet är de befintliga byggnaderna.

– Gamla kåkar som inte rivs är faktiskt det bästa man kan jobba med, att återanvända fastigheterna, säger Thomas Sandell.

För Eddy Demir, grundaren och ägaren av ED-gruppen, så blir omvandlingen av Bråvallaverket och tillhörande fastigheter det största uppdraget hittills i ED Byggs historia.

– Så är det. Vi kommer att behöva anställa ett antal medarbetare för att klara av det här, säger Demir.

Utöver att det är det största projektet – så är det också något av ett drömprojekt för Eddy Demir.

– Sedan åtta år tillbaka så har vi ju vårt kontor här nere. Jag har många dagar gått runt i området och känt att här finns det mycket kvalitet.

För framtidsprojektet väljer Eddy Demir gärna att titta bakåt i tiden.

– Jag är väldigt historieintresserad. Jag har tittat mycket på Norrköpingsutställningen 1906, då var Norrköping en stad i framkanten och det är så jag vill att det ska vara. Det har ju hänt otroligt mycket de 30 sista åren. Vi har fått De Geerhallen, Pronovahuset och Campusområdet.

– Om tio år kommer Norrköping att se annorlunda ut och jag vill bidra till att det här området blir en ny destination för alla. Det här kommer att bli ett viktigt komplement till Inre hamnen, säger han vidare.

undefined
Eddy Demir har i många år gått och funderat på hur man kan utveckla Syltenområdet. "Här finns det mycket kvalitet", säger han.

Som vi tidigare berättat så var det anbudet Kulturverket av ED Bygg och samarbetspartnern Regio som vann marktilldelningstävlingen. I samband med att vi skrev om det så kom det flera kritiska kommentarer i sociala medier, det påstods bland annat att ED Bygg var "oseriöst".

Hur ser du på den här typen av negativa kommentarer kring ditt företag?

– Först och främst så ägnar jag mig inte alls åt sociala medier. Vi är ett stort företag med många anställda och många uppdrag, det är svårt att värja sig mot den här typen av ryktesspridning. Jag kan bara göra mitt allra bästa, det är det jag alltid gör, säger Demir. 

undefined
Alla är överens om att försöka komma igång med byggandet så fort som möjligt.

Enligt Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande, gick uppdraget till ED Bygg för att de presenterade bäst helhetslösning. Att det också finns en stor plånbok var en av förutsättningarna. 2017 köpte kommunen marken av Eon för 175 miljoner kronor. Enligt en tjänsteskrivelse från kommunen så uppgår den preliminära prislappen nu på 185 miljoner kronor.

– Vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att priset inte är det som betyder mest här, vi ser det som viktig del i att utveckla staden, säger Svedahl.

Vad blir nu nästa steg?

– Vi har ju redan tagit kontakt med de ansvariga i kommunen och vi ska ha ett möte innan semestern. Vi är ivriga med att komma igång med det här, säger Eddy Demir.

– Jag vågar inte säga när bygget kan påbörjas. Vi vet ju att detaljplansarbetet kan ta tid, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) om planerna för området. 

Triangelnfastigheterna

I maj 2017 köpte Norrköpings kommun Bråvallaverket och tillhörande fastigheter från Eon för 175 miljoner kronor.

I mars 2021 beslutade kommunfullmäktige att en markanvisningstävling och träffa avtal för att sälja fastigheterna Triangeln 10, Triangeln 11 och Triangeln 15.

Totalt fyra anbud kom in, men bara tre godkändes. En jury beslutade att det vinnande anbudet blev Kulturverket med ED Bygg och Regio.

Den preliminära prislappen ligger på 185 miljoner kronor.

Karta: Hospitalsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!