När vi i oktober 2019 berättade om situationen på busslinje 440 på Vikbolandet vittnade flera parter om att bussen återkommande utsatts för upprepad skadegörelse, i form av bland annat eldade säten, inbrända hakkors och avbrutna armstöd.
– Det är helt makalöst. De vandaliserar, skräpar ned, virar in bälten och annat, berättade Niclas Aronsson, vd för Vikbolands taxi AB som kör turen på uppdrag av Östgötatrafiken, vid det tillfället.
Det hela resulterade i dyra räkningar för företaget under hösten.
– Det blir ju vi som får stå för skadorna. Bara den senaste skadegörelsen kostar omkring 20 000 kronor, sade han.
Busschaufförer uppgav då att det var ungdomar som ställt till med problemen.
I december 2019 höll företaget tillsammans med polisen, räddningstjänsten och Östgötatrafiken därför ett möte på Vikbolandsskolan i Östra Husby för att förebygga liknande händelser.
Ulrika Aronsson representerar Vikbolands taxi AB och hon har fått höra av sina anställda att situationen förbättrats efter det mötet, något som Vikbolandsskolans rektor Denise Eriksson håller med om.
– Vi hade en incident i våras, men i övrigt har det nog blivit lugnare, säger Ulrika Aronsson.
Hon förklarar att planen framöver är att kameror ska installeras ombord på bussarna på linjen.
– Det är ganska stora kostnader för oss att installera kameror, men vi har skickat in en ansökan till länsstyrelsen. Så fort vi har fått den godkänd kommer de att installeras. Nu ligger ansökan hos Datainspektionen.
Även Östgötatrafiken är av uppfattningen att sträckan har blivit lugnare.
– Det har absolut inte varit på den nivå som det var på innan mötet, säger Mattias Näsström som är trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Mattias Näsström förklarar att om Vikbolands taxis ansökan godkänns blir det här första landsortssträckan i Östergötland med kameraövervakning.
– Vi har inte haft tillstånd att installera det på landsortsbussarna. Lagstiftningen kommer att ändras till nyår, då kan det komma att bli vanligare. Många av våra kunder tycker att det ökar trygghetskänslan.
Just nu finns det endast kameraövervakning på tätortsbussarna, pendeltågen, spårvagnarna och över ingångarna till vissa av dubbeldäckarna.
– Det ger en mycket högre uppklarningseffekt när det händer något, så polisen tycker om att det finns, säger Mattias Näsström.