Direktören: "Jag är nöjd med det arbete som görs"

Kommundirektören Anna Thörn anser att Kontaktcenter utvecklats i en föränderlig värld. "Med det uppdrag vi har är jag mer nöjd i dag än för ett år sedan", säger hon.

Kommundirektör Anna Thörn anser att Norrköpings kommun får ut ganska mycket av sina komminikatörer samt kontaktcenter. "Både företagare och medborgare får bättre och snabbare besked där", säger hon.

Kommundirektör Anna Thörn anser att Norrköpings kommun får ut ganska mycket av sina komminikatörer samt kontaktcenter. "Både företagare och medborgare får bättre och snabbare besked där", säger hon.

Foto: Christian Ekstrand

Norrköping2021-06-09 10:00

Sedan starten 2 juli 2018 har Norrköpings kommuns Kontaktcenter fått en del kritik från de som kontaktat kommunen. Nu lägger Moderaterna ett konkret förslag i sin skuggbudget om att kontaktcentret ska läggas ned. Dessutom föreslås antalet kommunikatörer inom Norrköpings kommun minskas.

Totalt har enhetschef Jennifer Benckert 38 personer, med olika arbetstider och anställningar, till sitt förfogande. I maj hanterades 10 648 samtal, 2 000 mejl och 760 besök i de två receptionerna på Rådhuset och Rosen.

– Förflyttningen till vilka kanaler, eller hur man väljer att kontakta kommunen i dag, har ändrats under pandemin. De här siffrorna är representativa för en vanlig månad. Men i år sticker en enskild fråga ut och det är bygglov, berättar Jennifer Benckert.

Tjänstemännen varken vill eller kan kommentera Moderaternas förslag, då det är en politisk fråga. 

– Det är inte min roll att recensera politiska förslag. Det jag kan ha uppfattningar om är hur jag bedömer att vi presterar, utifrån det uppdrag vi har just nu, säger kommundirektör Anna Thörn.

– Min snabba bedömning är att Kontaktcenter har haft en utmaning i starten. Men utifrån de siffror jag tittat på under våren så har de lyckats skruva in verksamheten så att den blivit vassare. Företagare och medborgare får bättre och snabbare besked.

Norrköpings kommun har 14 kommunikatörer, att jämföra med Uppsalas 67. 

– Vi har en effektiv organisation. Med jämförbara kommuner är vi ganska få kommunikatörer som sköter ett ganska komplext uppdrag. Jag är nöjd med det arbete som görs utifrån de resurser vi har, säger Anna Thörn.

Det är främst sättet att nå ut till allmänheten som har förändrats. En process där pandemin har skruvat upp utveckling och krav.

– Förväntan från medborgarna på en offentlig förvaltning har förändrats kraftigt på kort tid. Det behoven måste vi gå i takt med. Ska man sammanfatta det enkelt kan man säga att vi gått från informationsöverföring till kommunikation. Både kring vad vårt uppdrag är och hur vi kan bistå. Vilka digitala vägar vi kan ta, från att göra det som man kanske bara hade möten för tidigare, säger Anna Thörn och nämner ett exempel.

– Framtagandet av trafikstrategin, som vi ställt om till nästan helt digitalt, för att lyfta in åsikter och funderingar från medborgare och företagare. Det är skillnad från tidigare, säger Anna Thörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!