De har lagt miljoner på bygget - som inte blivit av

Trots domen i mark- och miljööverdomstolen vill Hyresbostäder bygga på den omstridda tomten. "Vi tänker inte ge upp", säger bolagets marknadschef Lars Löfgren.

"Vi tänker inte ge upp", säger bolagets marknadschef Lars Löfgren.

"Vi tänker inte ge upp", säger bolagets marknadschef Lars Löfgren.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2021-03-02 17:30

När vi talas vid har det gått några dagar sedan mark- och miljööverdomstolens dom kom om kvarteret Höken, där Hultet är en angränsande del. Det kommunala bolaget har kunnat analysera domen. Enligt marknadschefen på Hyresbostäder, Lars Löfgren, har bolagets nuvarande planer kommit till vägs ände. Men samtidigt säger han att det är Hyresbostäders tydliga avsikt att bygga på tomten.

– Vår absoluta uppfattning är att vi ska bygga. Men däremot måste vi sannolikt börja om och tillsammans med kommunen välja väg. Som exempelvis att göra en ny detaljplan eller att utgå från den som finns och ansöka om nytt bygglov baserat på den befintliga detaljplanen.

Lars Löfgren säger att han kan förstå varför det finns ett motstånd till byggplanerna. Han ser en del av motståndet som ett slags egenintresse. Han tycker att fördelarna uppväger nackdelarna med att bygga på platsen.

 – Några har hävdat att det är en, park vilket är fel. Med det som argument har man varit generellt avogt inställda till att det ska byggas i närheten av sin egen fastighet. Många var rädda för att det blir oroligt och kanske inte så fint med flerfamiljshus i närheten. Just den senare invändningen tror jag har försvunnit i samband med att vi slutförde trygghetsboendet Idyllen på den gamla Shelltomten och där Roshyddan förr låg. Tvärtom har det visat sig vara mycket uppskattat av såväl boende som grannarna runt om kring. Som sagt, det påverkar alltid de som bor intill när det ska byggas, på många sätt och det är kanske inte så konstigt.

Lars Löfgren tycker inte att man missbedömde motståndet. Samtidigt menar han att det har varit svårt att navigera bland beslutet från olika rättsinstanser.

– Länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och nu även Mark och Miljööverdomstolen, har gjort olika bedömningar över tid och i omgångar. Den detaljplan som togs fram godkändes inledningsvis av samtliga instanser. Nu gör man tyvärr en annan bedömning.

Enligt Lars Löfgren har den utdragna striden kostat bolaget runt nio miljoner kronor fram till i dag. Slutnotan kommer förstås att sluta högre än så.

– Hittills nedlagda pengar är fortfarande en del av en större helhet. Men absolut, vi hade gärna sett att vi nu kunnat börja projektet från där vi är, och inte börja om. Det hade varit det absolut bästa, även ekonomiskt, säger Lars Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!