Skolan har rättat till bristerna efter kritiken

Efter svarta rubriker om problem på Vikbolandsskolan kommer nu glädjande besked. Skolinspektionen anser att de flesta problem är åtgärdade.

Emelie Berglund, specialpedagog, Denise Eriksson, rektor 7-9 och Gunilla Angström, rektor F-6, är glada över att deras arbete med att åtgärda brister på Vikbolandsskolan gett resultat.

Emelie Berglund, specialpedagog, Denise Eriksson, rektor 7-9 och Gunilla Angström, rektor F-6, är glada över att deras arbete med att åtgärda brister på Vikbolandsskolan gett resultat.

Foto: Annika Flood

Vikbolandet2020-06-11 11:00

Hösten 2019 skrev vi om resultaten efter Skolinspektionens tillsyn på Vikbolandsskolan. Då konstaterades att elever i behov av särskilt stöd inte alltid fick det och skolan hade också problem med studiero och kränkande behandling. Allvarliga brister som skolledningen tog till sig av.

– Skolinspektionen hjälpte oss att få syn på våra utvecklingsområden, vi behövde stöd och stöttning och tillsynen har hjälpt oss i vårt arbete, säger Gunilla Angström, rektor för årskurs F-6.

Två utvecklingslärare från avdelningen Forskning och utveckling vid Utbildningskontoret har varit placerade på skolan. De har observerat i klassrummen, varit ett bollplank för lärarna och tillsammans med lärarna utvecklat lektionernas innehåll. Arbetet har gjort att lektionerna fått bättre struktur, vilket gett eleverna bättre studiero.

– Vi samlar också in mobilerna nu, det blir annars ett orosmoment i undervisningen, säger Denise Eriksson, rektor för årskurs 7-9.

Gjorde ni inte det innan?

– Jo, vi har gjort det sedan några år tillbaka, men det har varit mer eller mindre konsekvent. Eleverna uttrycker att de behöver stöd, att det har tydliggjorts att mobilerna alltid ska lämnas in är en hjälp för eleverna.

Vid Skolinspektionens uppföljningsbesök uttryckte vissa elever att de inte tycker att det är någon skillnad när det gäller studiero. Skolinspektionen konstaterar dock att det numera pågår ett mer strukturerat arbete och att det görs riktade insatser där det behövs. Därmed anses att bristen är avhjälpt.

Skolan har genomfört fokussamtal med fyra slumpvis utvalda elever från varje klass och resultaten visar att eleverna upplever bättre lektionsstruktur, bättre innehåll och bättre studiero. Det får även konsekvensen att det är mindre kränkande beteenden.

– Jag upplever att atmosfären är riktigt lugn hos oss på högstadiet. Det är sällan konflikter mellan ungdomarna, de har landat bättre i skolmiljön, säger Denise Eriksson.

Skolinspektionens anmärkning om att elever i behov av särskilt stöd inte fick tillräcklig hjälp har också åtgärdats. Det arbetet har handlat mycket om att tydliggöra rutiner och vilka åtgärder som ska sättas in, så att all personal känner sig trygg med handlingsplanerna.

– Vi ska gå igenom på djupet varje nytt läsår hur våra handlingsplaner ser ut, sen påminna under läsåret, det är ett ständigt pågående arbete. Det gör att vi kan agera snabbare, exempelvis om någon elev riskerar att inte nå målen, säger Emelie Berglund, specialpedagog, som fick ett riktat uppdrag att förtydliga skolans rutiner.

– Men vi är samtidigt ödmjuka, det kommer alltid att finnas enskilda elevärenden som vi måste jobba med. Det här är ett arbete som aldrig tar slut, vi slår oss inte till ro på något sätt. Det kommer hela tiden ny forskning och nya rön som vi behöver ta till oss. Men nu har vi en tydligare grund att stå på, säger Gunilla Angström.

Även om mycket har förbättrats på skolan anmärker Skolinspektionen fortfarande på en brist som behöver åtgärdas. Det handlar om att skolbiblioteket inte används tillräckligt för att stödja elevernas lärande och kunskapsutveckling.

– Vi har nu en bibliotekspedagog på halvtid som ska arbeta med skolbiblioteket. Vi har också tagit hjälp av utbildningskontoret för stöd och stöttning, säger Gunilla Angström.

Senast den 12 oktober 2020 ska skolan ha vidtagit åtgärder och redovisat dessa för Skolinspektionen.

Skolinspektionen

Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor i landet för att se att de följer de lagar, regler och läroplaner som finns.

Myndigheten prioriterar att besöka de skolor där en hög andel elever riskerar att inte få den utbildning de har rätt till.

Skolinspektionen kan ställa krav på åtgärder, dessa följs sedan upp.

Om bristerna är väldigt allvarliga kan Skolinspektionen besluta om ett vitesföreläggande. De kan också återkalla godkännandet för en friskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!