Färre juldekorationer lyser upp i Norrköping

Färre ljus och stjärnor – och inget julpynt på Hamnbron. Julen i Norrköping kan bli annorlunda i år.

Norrköpings kommun 24 november 2019 08:00

Räkna med en och annan förändring när kommunen planerar för julgranar och julpynt i Norrköping.

Granen på Tyska torget blir juvelen i kronan med en uppskattad höjd på cirka 20 meter. Övriga granar på tolv meter placeras på Kristinaplatsen och Norr Tull i Norrköping samt i centrum i Skärblacka, Kimstad, Åby, Krokek och Östra Husby.

– Som det ser ut idag kan vi få till det ganska bra. Sannolikt blir granen vid Norr Tull utan belysning, men det kommer en gran på plats i alla fall, säger Olof Carlsson, avdelningschef, drift och underhåll, Norrköpings kommun.

Han flaggar för förändringar på Hamnbron som har roat förbipasserande med snögubbar, pepparkakshus och smågranar.

– Handlar det bara om att sätta grejerna på plats, öppna ett lock och stoppa i en kontakt så löser vi det. Men Hamnbron blir lite special eftersom ingenting är förberett. Får vi ingen el till Hamnbron så julpyntar vi inte där vilket i sig är tråkigt. Men julpynt utan belysning blir bara mörkt och tråkigt, utvecklar han.

Orsaken till problemen bottnar i att kommunen sedan i våras saknar en el-entreprenör efter Stockholmsbaserade Bogfelts. I entreprenaden ingår den omskrivna julbelysningen, en del av Stad i ljus, en lokal tradition sedan tidigt 1990-tal.

 – Räkna med färre ljusgardiner och stjärnor i år. Vi vet inte vad vi kommer att få upp när vi saknar en el-entreprenör. Vi har varken utrustning, tekniker eller fordon och har inte resurser för den här typen av jobb utomhus, säger Olof Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa