Mäklare: "Hetast är jakten efter villor och fritidshus"

Intresset för att göra bostadsaffärer tycks inte ha påverkats av coronapandemin. Det visar våra samtal med mäklare i Norrköping.

Coronapandemin verkar, enligt de mäklare, vi pratat med inte ha påverkat intresset för att köpa bostad i Norrköping.

Coronapandemin verkar, enligt de mäklare, vi pratat med inte ha påverkat intresset för att köpa bostad i Norrköping.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-11-08 12:00

Pandemin tycks i stora drag inte ha påverkat bostadsmarknaden i Norrköping. De fastighetsmäklare vi talat med ger en bild av en het marknad. Det här verkar också stämma överens med hur bilden ser ut i storstäderna. Där har  antalet fastighetsaffärer ökat med tio procent i september jämfört med samma månad 2019. Det uppger Fastighetstidningen. 

– Vi ser ingen minskad efterfrågan och hetast är jakten efter villor och fritidshus, säger Emma Winblad von Walter, kontorschef för Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping och Nyköping.

I Norrköping ser några mäklare kanske en liten nedgång på mindre bostadsrätter. Där finns den grupp av yngre som är mest intresserad, men som också är den som är hårdast drabbad av den ekonomiska nedgången, med arbetslöshet och en i övrigt osäker arbetsmarknad i coronatider.

– Där kan vi se en viss tvekan. Att man väntar med att göra en bostadsaffär eftersom det är osäkert med jobb, säger Emma Winblad von Walter.

Magnus Erikson Eklind, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Norrköping, konstaterar att bostadsmarknadsläget i Norrköping är gott. Däremot är bilden annorlunda när det gäller yngre målgruppers efterfrågan.

– Vi har en prisuppgång både på villor och bostadsrätter. Efterfrågan är större på villor än på bostadsrätter, i och med att utbudet på villor är mycket begränsat. Fler villasäljare tillhör riskgruppen 70+ och de väntar sannolikt ut pandemin innan de säljer. Antagligen kommer villautbudet öka så snart pandemin lägger sig. I de yngre målgrupperna ser vi dock inget avvaktande på bostadsmarknaden.

Enligt Magnus Erikson Eklind har utmaningen under coronapandemin varit att sprida ut visningarna så att det inte blir trångt. Men han upplever det som att spekulanterna har förstått läget.

– Det som har varit nytt är att vi erbjudit digitala visningar. Men det har inte varit så vanligt i Norrköping. Det är mer när det gällt objekt kanske på Gotland och fritidshus, när man inte vill göra resan dit på grund av corona.

Evelina Ågren, kontorschef hos Skandiamäklarna, bekräftar bilden. Hon ser framförallt en hård konkurrens om de villor som kommer ut på marknaden.

– Vi upplever att marknaden är väldigt bra både för villor och bostadsrätter. Utbudet av villor är förhållandevis litet vilket gör att det blir fler spekulanter per villa. Men efterfrågan finns även på bostadsrätter.

Däremot ser hon inga större skillnader när det gäller antal affärer jämfört med 2019.

– Vi upplever inte att folk tvekar varken att köpa eller sälja. Det görs lika många affärer i år som förra året, säger hon.

Mattias Törling är kontorschef och delägare i HusmanHagberg. Han ser ungefär samma bild. Men även bostadsrätter är eftertraktade enligt honom. Men där finns kravspecifikationer som skiljer sig lite.

– Vad gäller bostadsrätter ser vi en större efterfrågan på renoverade bostäder än på icke renoverade, säger han.

Han tycker sig se att utbudet i det stora börjar bli lite lägre och kopplar det till en viss tvekan till att sälja. Om det har med ekonomi eller inte låter han vara osagt.

– Ett något lägre utbud än för tolv månader sedan ger signaler om att en del säljare tvekar att sälja just nu. Dock finns det fler bostäder som ligger som "Kommande-försäljning" och dessa säljs ofta i förväg. Mot bakgrund av den stora efterfrågan som nu råder så börjar fler säljare vara redo att ta steget så utbudet kommer troligen att öka framgent. 

Fastighetsmäklare

Fastighetsmäklaryrket är sedan 1984 ett av staten reglerat yrke. 

Behörighet att yrkesmässigt förmedla fastigheter är förbehållet advokater och registrerade fastighetsmäklare.

För att bli registrerad som fastighetsmäklare krävs en högskoleutbildning om 120 hp, 10 veckors praktik på en mäklarbyrå och att mäklaren har en adekvat ansvarsförsäkring.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI] är den myndighet som sköter tillsyn och disciplinära åtgärder som rör fastighetsmäklare.

Källa: Mäklarsamfundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!