I de nyare vagnarna sitter förarna så pass instängda i hytten att de har svårt att hjälpa dig tillrätta.Var löser man biljett? Hur betalar man? Låt oss guida dig.
Skäms du över att du inte känner igen dig i dagens spårvagnar. Att kliva ombord på en fullsatt vagn utan att veta hur man ska bete sig kan vara spännande, osäkert eller rent av pinsamt. Kanske kan vi räta ut ett och annat frågetecken?
Vem får åka?
Den som betalar får åka med. Men i det kontantfria samhället löser man inte biljett som förr. Det finns varken kontanthantering eller konduktör men flera alternativ för den som har en mobiltelefon eller är innehavare av Östgötatrafikens påladdningsbara kort. Korten, som Östgötatrafiken kallar för biljetter, köper du i en kiosk eller genom att ladda dem i en så kallad quickomat där du kan betala med betalkort. I Norrköping finns det runt ett dussin sådana automater bland annat i Eneby Centrum, på Stortorget, Vrinnevisjukhuset och på flygplatsen.
På spårvagnarna finns en liknande automat, en ticket vending machine (TVM), där resenären kan lösa biljett genom betalning betalkort. Om du bara ska åka då och då och inte vill skaffa ett påfyllningsbart kort kan du beställa en biljett via sms. Den är giltig i 75 minuter och gäller för hela lokaltrafiken. Men först måste du vara registrerad kund. Det finns en snabbare registrering via smartphone som innebär att du kommer att få betala dina resor via faktura i efterhand. Per faktura tillkommer en avgift om 9 kronor. Du kan också registrera dig via Östgötatrafikens hemsida och därigenom koppla ditt betalkort till ditt mobilnummer.
Var kliver man på?
Du kan kliva på spårvagnen genom alla dörrar på trottoarsidan. Är dörren stängd trycker du på knappen som lyser. Dörrarna styrs av sensorer som ska känna av rörelser. Men se upp! Det händer att dörrarna stängs fort.
Har du löst ett månadskort eller årskort håller du upp kortet vid den kortläsare som finns innanför dörrarna. Vill du betala med ett kort som laddats med reskassa måste du läsa på displayen och trycka på knappen för vuxen (VX), ungdom (U) eller senior (SN) först. I vagnarna där föraren sitter inlåst behöver du inte visa upp sms-biljetten för spårvagnsföraren. Men kommer en kontrollant måste du ha kvar ditt sms och se till att mobiltelefonen har batteristyrka nog för att visa upp biljetten.
Vad kostar resan?
Barn som inte har fyllt sju år åker gratis i målsmans sällskap. Två barn per betalande vuxen är gränsen. En lägre ungdomstaxa betalar den som fyllt sju år men inte 26 år. Mellan 26 år och 70 års ålder räknas du som vuxen. Från 70-årsdagen gäller ett rabatterat seniorpris.
Ledarhundar samt hundar och katter som sitter i din väska är gratisåkare. För större hundar betalar ägaren ungdomstaxa. Större utrustning, som exempelvis cykeln, kan du inte ta med på spårvagnen.
Priset för en spårvagnsbiljett som gäller i 75 minuter varierar.
När den här artikeln publiceras kostar en sms-biljett för vuxen 30 kronor och en sms-biljett för ungdomar och seniorer 20 kronor. En biljett köpt på en så kallad quickomat kostar 22 kronor för vuxen och 15 kronor för ungdomar och seniorer. Biljettpriset för den som betalar med ett kort laddat med pengar är 19 kronor för vuxen och 12 för barn.
Ett spårvagnskort som gäller i 30 dagar koster 535 kronor för vuxna och 355 kronor för ungdomar – om du köper dem via Östgötatrafikens webbutik. Över disk kostar de mer: 560 respektive 375 kronor. Det finns även 10-dagarskort och årskort.
Ja, det var väl ungefär allt du behöver veta!? Eller har du fler frågor? Chatta med Östgötatrafiken och Veolia på nt.se och debattera vidare här.