Sommar i Östervik betyder sol, skoj och nya kompisar

Inte ett moln på himlen. Kanoter, båtar och pysselhörna i skuggan. Det är livet tycker de barn som ägnar några av sommarlovets veckor på Österviks kollo.

26 juni 2009 00:19
För tillfället befinner sig 36 barn i åldrarna 10-13 år på Österviks kollo. De ska vara på kollot i nästan två veckor, längtar hem ibland på kvällarna, men oftast har de så roligt att de glömmer bort saknaden. 11-åriga Patricia Löfgren berättar om Hajkön, dit de ska åka under kvällen.

 

- Vi tältar på ön och ska berätta spökhistorier. Vi får vara vakna hur länge vi vill då, säger hon.

 

Många aktiviteter
Förutom "Hajkön" som många av barnen med stor förväntning pratar om har de mängder med aktiviteter att ägna sig åt under dagarna.

 

- Vi badar, paddlar, fiskar och spelar kort, säger 10-årige Anton Karlsson.

 

Föreståndaren för Österviks barnkoloni, Sophie Battel trivs på kolonin. Hon har gjort tio kollosomrar och vill gärna göra fler.

 

- Det är en livsstil. Barnen har ett helt annat liv här än hemma och det är skönt att få vara med och ge dem det, säger hon.

 

Göra roliga saker
Under sommaren kommer barn och ungdomar i olika åldrar dit under olika perioder och grupperna är anpassade efter barnens behov. Ledarna är valda med stor omsorg och det är viktigt att alla barn får göra vad de tycker om.

 

- Alla barn tycker inte om att bada eller sola, därför byggde vi en motorikbana i skogen, regnar det pysslar vi med olika saker inomhus och så anordnar vi många tävlingar.

 

Efter lunch har gänget tid för vila. Under en timme ska de hålla sig på rummen för att smälta maten.

 

Protestlista
- Det tråkigaste är vilan, för då måste man ta det lugnt, säger Anton Karlsson och suckar.

 

Visst är det full fart på barnen - och ledarna. De har ständigt något i görningen och verkar ta vara på sin tid på kollot.

 

- I går sa ledarna att vi inte fick bada om vi inte kunde fixa fram en protestlista med minst 35 namn. Men vi klarade det med hjälp av ledarna, säger Teresa Lindström och får medhåll av kompisarna Ida Björkdahl och Patricia Löfgren.

 

Det är nämligen det bästa med kollot anser de, att de får nya kompisar.

 

Kompisar direkt
- Vi kände inte varandra förut, men nu är vi bästa kompisar. Först sa vi hej, sen blev vi kompisar direkt, säger Ida Björkdahl.

 

Om de vill komma tillbaka till kollot nästa år? Ja, såklart.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!