"Ser jag vargen attackera mina får igen skjuter jag"

Fårägare Morgan Strand hittade på fredagsmorgonen fyra döda och två skadade får. Expertis har varit på plats och konstaterat att det rör sig om en vargattack.

13 maj 2011 15:23

I hagar på sina marker har Morgan Strand ett 100-tal får. Så sent som för cirka en vecka sedan släpptes de ut på hagmarkerna.

Men på fredagsmorgonen gjorde han en fasansfull upptäckt.

- Det kom en tacka hemspringades från hagen. Hon var blodig och halt.

- Jag undrade vad det var som hänt och begav mig upp till hagen för att kolla efter.

Tre bitna i halsen
Där uppe fann han flera av sina får döda.

- Tre stycken låg bitna i halsen, en av dem hade man även ätit av på bogen, säger Morgan Strand.

- Det var verkligen ingen rolig syn att se. Vid ett av fåren var det en lång rand med blod som tyder på att fåret blivit släpat cirka 5-10 meter i gräset.

Ytterligare ett får hittades dött ute i vattnet. Morgan Strand tror att det i stressen som varit hagen, under attacken, sprungit ut i sjön och drunknat.

- Man kan ju bara tänka sig vilka scener som utspelat sig här när vargen jagat runt bland fåren.

Expert från länsstyrelsen
På fredagseftermiddagen var expertis från länsstyrelsen på plats och tittade på de döda fåren.

- 100 procent varg, sade han.

- Han kunde se det på de kraftiga bitmärkena som krossat struparna, säger Morgan Strand.

Hagen där de döda fåren hittades ligger inte alls långt från Morgan Strands boningshus. Men ingen hade märkt något speciellt innan den skadade tackan sprang hem till gården.

Just nu har Morgan Strand ett 100-tal får som går ute i hagarna. Att gå och lägga sig på kvällen när man vet att det kan finnas rovdjur som attackerar ens får är inte roligt.

- Det känns verkligen inte bra. Det blir till att ligga med bössan under
kudden om nätterna.

Runt sina hagar har Morgan satt upp treradig eltråd för att hålla rovdjur borta. Men Karl-Emil Ottosson, som är god vän med Morgan Strand och själv fårägare från Gusum, är övertygad om att elstaketen inte hjälper mot vargen.

Hoppar över
- Vargarna är inte dumma. De har lärt sig att hoppa rätt igenom elstängslet. Så länge de inte har kontakt med marken så får de ingen stöt.

Han är dessutom övertygad att vargen som dödade Morgans får garanterat kommer tillbaka.

- Den vet att det finns gott om mat här som det bara är att hämta. Men så här blir det när snurriga politiker inte begriper bättre.

Morgan Strand ska nu vara ute på markerna så mycket han hinner för att vaka över sina får. Men han kan omöjligt täcka in dygnets alla timmar.

- Jag har ett vanligt jobb utöver arbetet med fåren hemma på gården. Men jag har grannar som lovat att hjälpa till och hålla ett extra öga på området häromkring.

Skulle vargen komma åter och attackera fåren så har Morgan Strand rätten på sin sida att skjuta den under pågående attack. Skulle vargen däremot uppehålla sig på marken utan att attackera fåren så är den fredad.

- Ser jag vargen attackera mina får igen så skjuter jag - tveklöst, säger Morgan Strand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Möller