Anna fortsätter att vara produktiv

För drygt två år sedan debuterade Anna Fogelberg, som författare. I våras kom hennes andra bok ut och för några veckor sedan kom den tredje. Ytterligare två är färdigskrivna och väntar på publicering.

29 december 2012 00:00

Att kalla henne produktiv är således ett understatement.

- Jo, det har gått väldigt bra. Jag är faktiskt förvånad, säger Anna Fogelberg, född och uppvuxen i Valdemarsvik, närmare bestämt i Västerum, där föräldrahemmet finns.

Själv arbetar hon för närvarande som barnbibliotekarie, när inte författarskapet pockar på uppmärksamhet. Och det gör det ganska ofta. Men hennes produktivitet vilar också på det faktum att hon var tjänstledig och studerade på Skrivarakademien under ett år.

Tre delar av fem är ute
- Då hade jag möjlighet att skriva hela dagarna, Det kändes väldigt befriande, säger Anna Fogelberg, som debuterade med Drakgården hösten 2010.

Därefter följde Varbesten som kom ut
i våras och som innehåller de två första delarna i en serie av fem. Den tredje delen släpptes för några veckor sedan och går under titeln I blixtormens tunnlar.

- Nu väntar jag på att kunna släppa de två andra och sista böckerna i den här fantasyserien. Men jag måste förvissa mig om att de senaste böckerna drar in pengar så att jag kan finansiera utgivningen.

"Jag försöker synas"
Hon ger ut på eget förlag, vilket är tufft. Inga påkostade pr-aktiviteter när böckerna släpps. Inga lanseringar via annonser och affischer. Det krävs hårt jobb av egen kraft.

- Jag försöker synas på olika sätt. Dels i Vallentuna där jag bor. Dels i Knivsta, där jag arbetar, och dels i Valdemarsvik där det för övrigt pågår en utställning på biblioteket om mina böcker, samt illustratören Andreas Raningers arbete.

Men blir man recenserad av Bibliotekstjänst ökar försäljningen av böckerna. Givetvis under förutsättning att recensionerna blir positiva, vilket har varit fallet med Anna Fogelbergs verk.

- Då börjar beställningarna trilla in. Min debutbok såldes
i 500 exemplar till landets bibliotek.

Som nämnts handlar det om fantasyböcker. Att kategorisera dem
i någon form av åldersupplägg vill hon inte.

Gör det hon själv vill ha
- Gillar man fantasy, ja då har det inte med åldern att göra. När jag skriver föreställer jag mig inte att det ska handla om en fantasybok för tioåringar. Jag producerar det som jag själv skulle vilja läsa. Inom biblioteken blir de dock klassade som barnböcker, säger Anna Fogelberg.

Hon säger att "det är roligt att man finns över hela Sverige" och att kontakten med läsarna är både intressant och spännande.

- Eftersom min e-postadress finns i böckerna ramlar det in många brev, både från barn och äldre, vilket är stimulerande och skapar lust att skriva.

Enligt Anna Fogelberg finns det vissa miljöer
i trakterna kring föräldrahemmet som ligger till grund för stämningen
i böckerna. Och när vi ändå är inne på det lokala kan man också konstatera att illustratören Andreas Raninger är bosatt i kommunen. Dessutom trycks böckerna på det lokala tryckeriet, Tryckeriet Valdemarsvik AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!