Han skildrar bondungar

Att växa upp på landet låter kanske inte så värst spännande. Men Anders Bockgårds nya bok visar tydligt att det finns en bondunge i flera av Sveriges främsta politiker, affärsmän och författare.

17 mars 2012 00:00

Skogsbonden och historiekännaren Anders Bockgård, bosatt i Skrickerum väster om Valdemarsvik, lanserar nu sin nionde bok Bondungar- från Nils Dacke till Anders Wall.

Begreppet "bondunge" kan han personligen relatera till.

- Ordet låter kanske lite provocerande, men jag använder det med kärlek. Det handlar helt enkelt om ungar till bönder. Det syftar inte på uttrycket "bonnigt" som en del i dag har kommit att kalla det mesta som ligger utanför Stockholms gränser.

Spännande liv på landet
Den drygt 400 sidor tjocka boken går in och skildrar 16 personer och deras rötter på landsbygden. Flera av personerna har koppling till Anders Bockgårds Skrickerum, eller trakterna däromkring.

Världsberömda barnboksförfattaren Astrid Lindgren, ärkebiskop Erik Benzelius och kvinnosakspionjären Ada Nilsson är några av personerna som förekommer i boken.

- De här människorna har levt väldigt spännande liv med tanke på var de har sina rötter, och flera av dem har gjort en betydande resa klassmässigt. På 1700- och 1800-talet var det ju till exempel mer vanligt att man gick ner sig socialt. Rätt många valloner till exempel blev ju brukspatroner, förklarar Bockgård.

Det handlar dock inte om något effektsökeri, försäkrar han. Genom att skriva om historiskt intressanta personer, och även nu levande, vill Anders Bockgård skildra landets historia.

- Jag har försökt säga en del om viktiga skeenden, om svunna tider i det här landet. Jag sticker nog även ut hakan lite här och var och drar paralleller till dagens samhälle. Bland annat vad gäller vargfrågan, som ju är ett känsligt ämne i vårt samhälle i dag.

Anders Bockgård kallar sig bonde till vardags. Eller "mer skog är djur", som han kallar det. Men nog har han mer strängar på sin lyra än bara lantbruket. Han är även entreprenör och har gjort en del spännande investeringar genom åren.

Investerade i Millennium
Bland annat fick han god valuta för sin investering
i de svenska succéfilmerna baserade på Stieg Larssons böcker.

- Jag ska faktiskt investera i ny film framöver, filmatiseringen av Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Men vi är flera som gått ihop den här gången och investerar, det är rätt mycket pengar det handlar om. Jag har inte läst boken själv, men min fru säger att den är bra.

Skulle du buda på ditt eget liv om det låg ute till försäljning?

- Ja, det skulle jag nog göra. Jag trivs bra med tillvaron, allt mer ju äldre jag blir faktiskt.

Just skrivandet kan sägas vara ett uttryck för Anders Bockgårds oräddhet och önskan att njuta av livet. Åtminstone är det vad han antyder när han konstaterar att bokskrivandet är oerhört tidskrävande och slitsamt. Och under de tre år det tagit att färdigställa den senaste boken har hans fru lärt känna hans ryggtavla väl.

- Skrivandet är väl en drift av något slag. För det är ju så himla roligt! Göra research och komma ut och träffa folk som man nog aldrig skulle träffa annars. Dessutom vill jag äga varje bok jag använder som referens, och bara det kräver en del letande och pengar. Men det är det värt, böckerna är som mina vänner.

Namn: Anders Bockgård

Ålder: 61

Bor: Skrickerum

Gör: Lantbrukare, författare, entreprenör

Aktuell: Släpper sin nionde bok Bondungar - från Nils Dacke till Anders Wall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!