Gamla traktorer lockade många

Runt 2000 människor samlas vid Fyllingarums herrgård vart tredje år när Fyllingarumsdagarna går av stapeln.

12 juli 2010 00:00
I helgen var det återigen dags. Strax över ett hundratal veterantraktorer hade ställts upp för beskådning, varav hälften var Grålletraktorer. De äldsta var från 1920-talet och de yngsta från 60-talet.

 

- Som jag ser det finns det original och originellt. Det här är originellt, men det är en Grålletraktor i grunden, sa Lars-Åke "Lasse i Källna" Nilsson om sin ombyggda Grålle.

 

Den användes som puder- och spruttraktor i Skåne och höjdes för att inte förstöra buskarna.

 

Enda i Sverige
- Jag blev speciellt inbjuden med denna. Det finns säkert bara den här i hela Sverige.

 

Förutom ovanliga traktorer kunde besökarna beskåda bilar, mopeder och motorcyklar som klassades som veteraner - som med andra ord är äldre än 30 år.

 

Besökarna kunde också se sig om bland marknadsstånden, men den här marknaden dominerades inte av kläder, leksaker och godis. Här fanns äldre reservdelar, motortidningar och gamla instruktionsböcker. Och några enstaka glittriga hattar med paljetter på.

 

Ett handtag
- För tre månader sedan var jag i Kina och köpte med mig konstiga saker hem för att kunna sälja, förklarade Leif Hansson som mest säljer delar till bilar och traktorer, motorcyklar och mopeder.

 

- Som de här handtagen som är till bilar från 20- och 30-talet, sa han och pekade på en låda fylld med dörrhandtag.

 

Fyllingarumsdagarna anordnas av Svenska Fergusonklubben GRÅLLE tillsammans med Fyllingarums bygdegårdsförening och Jordbrukarnas Ungdomsförbund.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!