Strandnära havsörn siktad i Hornsberg

Även fågellivet gläds åt våren. Flera ortsbor vittnar om stora mängder havsfåglar som samlats kring öppet vatten vid bron intill Hornsbergs egendom. Även havsörn finns i sällskapet.

31 mars 2010 13:18
Det sitter onekligen ett ansenligt antal fåglar kring den lilla del av isen som har öppnat sig vid bron intill Hornsbergs egendom. De flesta blir dock rädda och flyr fältet när NT:s reporter stiger ur bilen. Efter en stund cirklar de mindre havsfåglarna tillbaka och sätter sig på isen. Men havsörnen håller sig på behörigt avstånd medan NT är där. Men vi kan trots allt bekräfta att det finns gott om havsörn på platsen.

 

- Som mest har jag nog sett närmare 25 havsörnar sitta på isen. Helt otroligt, säger Göran Edvardsson från Långrådna som passerar den lilla bron på sin färd till och från Valdemarsvik.

 

Örnkännaren Ulf Hjulström i Tryserum bekräftar att det verkligen är havsörn. Han har själv varit på plats och fotat dem i veckan. Vid det tillfället såg han ett tiotal havsörnar.

 

- Varför de sitter just där tror jag är för att det är det första öppna vattnet på länge. Fisk som har syrebrist kommer nog upp till ytan där för att snappa luft. Vid så här kraftiga vintrar är det även vanligt att en del av fisken dör under isen, säger Hjulström.

 

Han beskriver havsörnen som opportunist när det gäller mat. Ser den en annan örn som har mat på gång dras den gärna dit själv också.

 

Den närmaste tiden finns det med andra ord goda chanser att få se havsörn på 50-100 meters håll från den lilla bron vid Hornsberg. Hanna Andersson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!