Mysteriet med slagruteman nu löst

Tryserum hembygdsförenings efterlysning gav napp. Nu lutar det åt att den mystiska mannen var den man som kallats Källgubben, och hörde hemma på Öland.

2 mars 2010 09:37
Hembygsföreningens Sven Bråkenhjelm har mottagit många samtal om mannen i den mystiska klädseln som NT skrev om för en dryg vecka sedan.

 

- Jag har fått tips om totalt fyra böcker där han står omskriven. Det står tydligen mycket skrivet om den här mannen, han var en riktig kändis, säger Bråkenhjelm.

 

Elisabeth Svensson, bosatt i Valdemarsvik, ska ha läst om "Källgubben" i en bok om luffare. Enligt boken ska han ha haft en stuga på Öland och en koja mellan Odensvi och Dalhem där han bodde sommartid när han inte var på luffen.

 

Ellinor Svensson i Simonstorp säger att mannen hette Emil Högström och kom från Öland. Han hade varit sjöman, gift och hade barn, men hustru och barn dog i spanska sjukan på 1910-talet.

 

- Han kallades ölandsgubben, källgubben, kaktusgubben, mossgubben och var duktig växtodlare och knivslipare. Vandrade vida omkring i hela Östergötland, Öland med flera områden.

 

Enligt Jörgen Hagström i Norrköping ska mannen ha varit väldigt botaniskt kunnig, och enligt egen utsago skött sju trädgårdar i Borgholm.

 

Läs mer i onsdagens tidning!

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Andersson