Skolbarn tvingades stanna hemma

I Valdemarsvik kunde bara 25 procent av 256 elever i Vammarskolans högstadium ta sig till skolan på torsdagsmorgonen. Gymnasieskolan fick ställas in.

17 december 2009 10:39
Kommunens snöröjare jobbade för högtryck från fyratiden på morgonen.

 

Ewa Wahlfreds Peterson på barn- och utbildningsförvaltningen säger att de elever som tog sig till skolan är från närområdet. I mellanstadiet på samma skola var det 80 procent av 93 elever som kommit. Enligt de rapporter som inkom till kommunen från skolorna utanför centralorten så hade Ringarums skola alla barn på plats.

 

- Skolskjutsar har gått i begränsad omfattning, säger Ewa Wahlfreds.

 

Dussin fordon i gång
Kommunen hade hela snösvängen med ett dussin fordon igång från klockan fyra på morgonen. Allt går efter ett visst schema där man prioriterar utryckningsvägar för räddningsfordon samt gång- och cykelvägar. Om ambulansen får en utryckning kan jourhavande på kommunen dirigera om en plogbil som banar väg.

 

Men för vissa vägar kan det bli lång väntan.

 

"Hinner inte så mycket"
-Man hinner inte så mycket när det kommer sådana här mängder på en gång, kommunens resurser har ju också begränsningar säger gatuchef Björn Fredell som själv satt fast i en bilkö på E22 på torsdagsmorgonen.

 

I traktor i 24 timmar
- De som tycker att det är jobbigt att gå i snön innan vi hunnit röja, kan ju tänka på att vårt folk suttit i traktorer i 24 timmar nu, säger Björn Fredell.

 

Rolf Kokkonen på Smedgatan var en av dem som inte tog sig till arbetet.

 

Inte plogat
- Här på Holmtebovägen har kommunen inte plogat på hela förmiddagen. Jag har försökt att ta mig ut med bilen men drivorna är en halvmeter höga. Ingen på hela gatan kommer iväg och vi har också flera skolbarn här, säger Rolf Kokkonen.

 

- Kommunen tycks alltid ta den här vägen sist. Varför åker de inte runt och öppnar vägarna först innan dom börjar röja på parkeringsplatserna.

 

- Alla tycker att deras vägar kommer sist, säger Björn Fredell. Vi försöker hålla körbara ytor öppna, men vi har också haft problem med en traktor som gått sönder. Att vi röjer parkeringsplatser är för att folk ska ha någonstans att ställa bilarna, annars står de ju på gatan och då kan man inte ploga för det.

 

- Sedan våra resurser för snöröjningen halverades för tio år sedan så har vi inga extra resurser att ta till när det blir så här.

 

Kommunen har 41 km asfalterade gator, 6 km grusgator och vägar, samt 7 km gång- och cykelvägar att röja snö på.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!