Naturskyddsföreningen kritisk mot deponi

- Ekonomiskt vansinne, säger Naturskyddsföreningens lokala ordförande Ingemar Hulterström. Föreningen vill hellre att gifterna får ligga kvar i Valdemarsviken.

19 augusti 2009 00:19
Att som enligt kommunens förslag flytta de förgiftade muddermassorna från en plats till en annan ser Naturskyddsföreningen som vansinnigt.

 

- Vi ser hellre att man låter gifterna ligga kvar tills man har uppfunnit en metod som gör det möjligt att verkligen sanera. Det man gör nu är ingen sanering, man flyttar bara på problemet, säger Ingemar Hulterström.

 

Ekonomiska aspekter
Han anser att det finns en viktig ekonomiska aspekt i det stundande miljöprojektet. Med sin ringa storlek finns det i hans mening stor risk att kommunen sätter sig i ekonomisk knipa genom att ge sig in på en så omfattande och komplicerad förflyttning av gifter.

 

- Vad är det som säger att projektet följer den budget som har satts upp? Vad säger att det inte blir ett nytt Hallandsåsen där kostnaderna skenat iväg? Det handlar om stora belopp som Valdemarsviks kommun kan tvingas ta själva om projektet går fel, säger Hulterström.

 

Inget svar
Förslaget om att valla in muddermassorna på land bryr han sig inte nämnvärt om, utan anser att det är lika idiotiskt att förvara deponiresterna på land som i vatten. Något som föreningen har påtalat i flera brev till kommunen.

 

- Vi skickade in ett svar när frågan var ute på remiss för första gången. Vi ställde en del frågor i vår skrivelse. Vi har påmint kommunen om att vi vill ha svar, men fortfarande inte hört något och det är nu 1,5 år sedan. Det känns som om kommunen bestämmer sig först och sedan går ut och frågar vad folk tycker, säger Ingemar Hulterström. Hanna Andersson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!