Unik glashytta i Gusum

Sommar och semester och mycket fokuseras på skärgårdsområdet. Men glöm inte pärlorna i inlandet. Där finns många platser som också är värda besök.

18 juli 2009 00:18
I en gammal kvarn intill ån i Gusum, finns glashyttan, unik i sitt slag. Här har konstnär Milan Vobruba arbetat fram en teknik han är ensam om i världen.

 

 Det är varmt utomhus och det är etter värre inne i glashyttan där den stora gasolugnen måste brinna hela dagarna för att glas ska kunna skapas. När man ser den stora utställningshallen på övervåningen är det svårt att fatta att denna fantastiska och fantasifulla expo av glaskonst är produkter av något så enkelt som sand, soda och pottaska.

 

Följde med sin man
Fast förstås också med hjälp av en del färgpulver och andra mer eller mindre hemliga ingredienser som tillförs glasmassan. Här arbetar Milan och Milada Vobruba, hon var tidigare lärare men sadlade om för att arbeta här tillsammans med sin man.

 

- Det fungerade inte att jobba någon annanstans, jag behövde vara här och arbeta istället, säger Milada.

 

Hon har sin egen kollektion.

 

- Hon blåser också glas och är duktig, säger Milan uppskattande.

 

Egen teknik
De är här varje dag nu på sommaren, även lördagar och söndagar. Men hyttan är året-om-öppen eftersom den är isolerad. Riktigt kalla dagar kan värmen från ugnen kompletteras med en varmluftsfläkt.

 

Milan Vobruba betecknar glashyttan snarare som en glasstudio.

 

- Jag jobbar ju med konstglas, det är inget massproducerat glas, utan individuella saker, säger han. Det var också därför jag startade eget, i stället för att vara anställd, för att jag ville utveckla min metod i ett eget företag.

 

 Tekniken som han uppfunnit och är ensam om kallas Aleppoteknik och har väckt mycket uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Enkelt uttryckt innebär den att smälta samman en eller flera metaller med glasmassan. Det får glaset att gnistra och leva.

 

Han har jobbat med glas i hela sitt liv. Och tröttnar aldrig på det. Fast han har ju sin målning också, men det är trots allt glaset som främst gjort hans namn känt på den internationella marknaden.

 

Det ser nästan lekande lätt ut när han tar ut en glasklump ur ugnen med ett långt rör, blåser och formar. Men han har ju gjort det några gånger nu.

 

Byggde om kvarnen
Att familjen Vobruba hamnade i Gusum efter att först ha bott i Rejmyre och Norrköping, berodde på att Milan fick ett uppdrag av Valdemarsviks kommun att göra en skulptur till Gusums centrum. Det blev Kopparns Liv, en skapelse i koppar och glas som finns framför Folkets hus. Skulpturen har dessvärre under åren utsatts för mycket skadegörelse.

 

- Därför ser den inte riktigt ut som den ska längre, säger Milan.

 

Han är ledsen för det.

 

Det var i alla fall då, när han arbetade med skulpturen, som han fick upp ögonen för den lilla bruksorten Gusum och den gamla kvarnen som på den tiden fungerade som lager för Gusum bruk. Han fick köpa den men innan kvarnen kunde tas i bruk för sitt nya ändamål krävdes en del ombyggnad, isolering av hela huset och framförallt installation av den stora ugnen.

 

Men allt blev som paret Vobruba hoppats på och nu har den gamla kvarnen fungerat som glashytta i 31 år.

 

 

 

 

Anne-Marie Karlsson

 

Fakta Milan Vobruba
Född 1934 i forna Tjeckoslovakien.

 

Glaskonstnär, designer, skulptör och målare med såväl olja som akvarell.

 

Utbildad på flera tjeckiska konstskolor och akademier.

 

Kom till Sverige 1968. Designer vid Rejmyre Glasbruk.

 

Öppnade egen glasstudio i Gusum 1978.

 

Blev Östergötlands årskonstnär 1981.

 

Har offentliga utsmyckningar i Belgien Tyskland, Norge, Österrike, Grekland, USA, Japan, Italien, Frankrike, Tjeckien, Luxenburg och Sverige.

 

Har också en ateljé i västtyska staden Munster.

 

Milan Vobruba har gjort många stora konstverk, flera meter höga.

 

I Valdemarsviks kommun har han en stor skulptur i Gusum, fyra fönster i Valdemarsviks kyrka, relief på kommunhuset i Valdemarsvik, oljemålning i Ringarums kyrka och glaskonst i Ringarums äldreboende.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!