Ny avgift kan ge miljonintäkt

Socialdemokraterna föreslår att Valdemarsviks kommun ska införa en avgift på 4000 kronor per år för de som äger en fastighet där men som inte är skrivna i kommunen.

20 september 2007 01:06
Förslaget finns formulerat i en motion till fullmäktige.

 

-Vi har 2200 fritidshus i kommunen. Kan avgiften tas ut skulle det innebära en årlig intäkt på bortåt nio miljoner kronor, säger oppositionsrådet Lars Beckman (s).

 

-Bland annat skulle pengarna användas för en upprustning av infrastrukturen. Inte minst finns det vägar som behöver förbättras.

 

Fritidsboendet kostar kommunen en hel del vad gäller exempelvis vatten och avlopp, vägar, el och vård, konstaterar Lars Beckman.

 

Han tycker det är rimligt om fritidsfolket betalar för sig, och tror inte en avgift på 4000 kronor ska verka avskräckande. Tvärtom antar han att man skulle ha förståelse för ett sådant grepp.

 

Vidare framhåller Beckman att det ekonomiska utrymmet ökar för det stora flertalet fastighetsägare i denna grupp om fastighetsskatten tas bort.

 

-Nu hoppas jag på en diskussion om det här, fortsätter han och klargör att förslaget i motionen är avhängigt ett beslut där riksdagen ger kommunerna möjlighet till uttag av kommunala avgifter på fastigheter utan att göra en motprestation.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!